13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechPreședintele UNPR, Ion Răducanu, îi cere lui Traian Băsescu să accepte anularea...

Președintele UNPR, Ion Răducanu, îi cere lui Traian Băsescu să accepte anularea alianței UNPR – PMP. Ce răspunde fostul șef al statului

UPDATE 18,15: Fostul șef al statului și actual lider al PMP, Traian Băsescu, i-a răspuns ironic președintelui UNPR, Ion Răducanu, care îi cere să rupă alianța dintre cele două partide, informează Mediafax.

”Răducanu vrea să-l ia cineva în seamă. Cum l-aş lua eu?”, s-a întrebat, retoric, Traian Băsescu.


Președintele UNPR, Ion Răducanu, i-a cerut lui Traian Băsescu, într-o scrisoare deschisă, să accepte anularea alianței UNPR – PMP, informează sâmbătă Agerpres.

Decizia ar urma să fie luată în cadrul Colegiului Național al PMP.

"Ne exprimăm convingerea, domnule președinte Traian Băsescu, că înțelepciunea și experiența dumneavoastră vor cântări în decizia Colegiului Național al PMP, în ceea ce privește propunerea noastră de a anula prin consens această alianță artificială", se arată în scrisoarea deschisă transmisă lui Traian Băsescu.

Potrivit lui Ion Răducanu, conferințele naționale ale UNPR din noiembrie 2016 și aprilie 2017 de la București, ale căror hotărâri au fost înscrise în Registrul Partidelor Politice, au denunțat Protocolul de fuziune prin absorbție.

"S-a constatat că nu s-au îndeplinit condițiile de fond și de formă stabilite de statutul UNPR și de Legea partidelor politice și nu s-au respectat prevederile articolului 5 din Protocolul de fuziune. La acestea se adaugă situațiile financiare deosebite, fiind imperios necesar ca fiecare partid să-și facă ordine și să-și achite datoriile", mai notează sursa citată.

Președintele UNPR amintește că, în 20 iulie 2016, Congresul reunit al organelor supreme de decizie ale PMP și UNPR au adoptat Protocolul de fuziune prin absorbție, al cărui unic scop era constituirea unui partid puternic, capabil să câștige la alegerile din noiembrie 2016 cel puțin 50 de locuri de parlamentari.

"Protocolul de fuziune negociat și semnat de președinții celor două partide avea la bază trei principii esențiale și obligatorii: paritate absolută, după numirea președinților organizațiilor județene și după stabilirea candidaților pentru alegerile parlamentare, prioritate pentru cei cu rezultate mai bune în alegerile locale, precum și întâietate în nominalizarea parlamentarilor pentru o nouă candidatură", notează liderul UNPR.

El mai arată că, la doar 3 luni de la semnarea protocolului, înțelegerile inițiale au fost uitate, nerespectându-se niciun principiu al protocolului, iar în 23 octombrie 2016 s-a produs prima fisură a alianței prin retragerea unui număr important de membri UNPR din Colegiul Național și din colegiile județene, așa-zise structuri interimare PMP-UNPR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă