19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăTechUDMR nu susține OUG13: Modificarea legislației penale prin ordonanță de urgență este...

UDMR nu susține OUG13: Modificarea legislației penale prin ordonanță de urgență este inacceptabilă

UDMR propune partidelor parlamentare încheierea unui pact politic prin care părţile semnatare să se angajeze că nu vor mai modifica legislaţia penală prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. De asemenea, ei propun ca aceste modificări să fie făcute numai prin proiect de lege dezbătut și votat în Parlament, potrivit News.ro.

Korodi Attila, liderul deputaţilor UDMR, a anunţat că Uniunea propune partidelor  încheierea unui pact prin care modificările legislaţiei penale, necesare ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, să se facă doar de către Parlament.

„Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală”, a declarat Korodi Attila.

El a arătat ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern privind codurile penale pune în acord legislaţia doar cu cinci dintre cele 40 de decizii luate de către CCR în acest domeniu, motiv pentru care este nevoie de un proiect de lege mai cuprinzător.

„UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CCR să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale”, a conchis deputatul Korodi Attila.

Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...
Ultima oră
Pe aceeași temă