12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAlex Găvan: Au fost evacuați toți apliniștii blocați în Tabăra 1 de...

Alex Găvan: Au fost evacuați toți apliniștii blocați în Tabăra 1 de pe Everest

Toţi alpiniştii blocaţi în tabăra 1, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Nepal ce a provocat mai multe avalanşe pe Everest, au fost aduşi cu elicopterul la tabăra de bază, marţi dimineaţă, a anunțat, marți, alpinistul român Alex Găvan, pe reţelele de socializare, informează Mediafax.

“Pe Everest/Lhotse toţi cei blocaţi în tabăra 1 au fost coborâţi în siguranţă cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineaţă de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul”, a scris alpinistul român.

Citește și: FOTO. Cutremur în Nepal, cu peste 1.000 de morți. Avalanșele au făcut 18 victime pe Everest. MAE: 19 români, între care patru alpiniști, sunt în Nepal

Într-un mesaj postat anterior, el afirma că un elicopter rusesc de mari dimensiuni, aparţinând armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetăţeni indieni din Lukla, adăugând că spaţiul nu a fost suficient pentru toţi şi că vremea este ploioasă şi cu ceaţă.

Bilanţul victimelor cutremurului produs sâmbătă a crescut la 4.310 morţi şi aproape 8.000 de răniţi, potrivit oficialilor. Până în prezent, un număr de 36 de cetățeni români au fost identificați în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.

Seismul a generat avalanşe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Citește și: VIDEO. UPDATE: Alpiniștii Zsolt și Justin Ionescu au fost duși în Tabăra de Bază Everest

Muntele Everest, situat la granița dintre Nepal și Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume și se află în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie și durează până la sfârşitul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă