11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAudieri ale reprezentanților MAE în Senat, după gafa de la Paris. Ambasadorul...

Audieri ale reprezentanților MAE în Senat, după gafa de la Paris. Ambasadorul ar putea fi rechemat

UPDATE 15.06: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut rechemarea de urgenţă de la Paris a persoanei din ICR responsabile de "gafa de proporţii", conform Mediafax.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta acest lucru cu directorul Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu.

"Eu îi voi cere ca, într-o manieră clară şi lipsită de echivoc, să adopte măsurile care se impun în astfel de cazuri, adică rechemarea de urgenţă, la Bucureşti, definitiv, a persoanei responsabile din cadrul ICR", a precizat el.

Tăriceanu a menţionat că, după părerea sa, ICR nu este singurul vinovat, opinând că "originea răului este la ambasada României".

"Originea răului este la ambasadă, care ţine această evidenţă şi unde un funcţionar şi-a permis să înregistreze aceste apelative fără niciun drept. Cum îşi poate permite un funcţionar din ambasada României să eticheteze persoane, concetăţeni, în acest mod jignitor şi degradant şi care reflectă o anumită optică care este proprie perioadei comuniste. Probabil că unii dintre funcţionarii din anumite ambasade încă nu s-au lepădat de vechile metehne şi iată că ele au ieşit la suprafaţă", a mai spus Tăriceanu.

Sentorul a declarat că a primit asigurări din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, că persoanele responsabile vor fi sancţionate cu "măsurile cele mai drastice".

——–

UPDATE 14.00: Ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru, directorul ICR Paris, Yvette Fulicea, și o funcționară ar putea fi chemați de la post, în urma gafei de la organizarea recepției pentru vizita lui Iohannis la Paris, informează Hotnews.

Astfel, Comisia pentru politică externă din Senat a propus, marți, rechemarea oficialilor de la ambasada României din Franța.

"Noi am propus rechemarea permanentă, deci o decizie pe care Ministerul de Externe va trebui să o analizeze, pentru ca doamna Fulicea a fost numită în postul de director printr-o decizie a Comisiilor reunite de politică externă și cultură ale Senatului în urmă cu câteva luni", a declarat președintele Comisie pentru politică externă.

Secretarul de stat în MAE Radu Podgorean a fost audiat marți în Comisia de politică externă.

"Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitații care vor participa astăzi la întâlnirea cu președintele Iohannis. Și am avut o discuție cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în țară, privind acest incident absolut regretabil, pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim. Comisia de politică externă a hotărât să propună următoarele lucruri: rechemarea de la post a celor două doamne implicate, e vorba de doamnă Yvette Fulicea, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris, și a unei alte doamne, funcționară, implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitați. Ambasada (n.r. – de la Paris) să trimită în mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel e-mail nefericit, pe care îl regretăm, și propunem ca domnul ambasador Bogdan Mazuru să fie chemat de la post", a precizat senatorul Petru Filip, șeful Comisiei pentru politică externă.

El a explicat că motivul chemării de la post a ambasadorului este faptul că "răspunderea la un astfel de nivel de protocol este a șefului instituției respective".

Întrebat care a fost poziția MAE față de aceste propuneri, Filip a spus că MAE nu a făcut "decât să-și noteze aceste propuneri pentru că, până la urmă, și Ministerul de Externe este sub control parlamentar".

———-

Secretarul de Stat MAE, Radu Podgorean, este audiat, marți, de la ora 11.00, de către Comisia pentru politică externă din Senat în legătură cu gafa de la Ambasada României la Paris, conform Hotnews.

Citește și: VIDEO. Iohannis pleacă în Franţa pentru întâlnirea cu Hollande

Scriitorul Radu Portocală afirma, într-o scrisoare adresată ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru, că mailul în care a primit invitația la o recepție organizată cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis în Franța conținea un fișier în care erau trecute numele celor invitați și diverse comentarii precum "indezirabil", "scârbos" sau "vrea cu soția".

Citește și: Gafa Ambasadei din Franţa: Şeful ICR Paris, sancţionat cu avertisment

Diplomatul de la Ambasada Romaniei la Paris care a redactat fișierul trimis odată cu invitațiile a fost sancționat cu avertisment.

Citește și: VIDEO. Gafe de proporţii în organizarea vizitei preşedintelui Iohannis la Paris. Reacţia MAE

Corpul de Control și Evaluare Diplomatica a analizat și implicarea directorului ICR Paris, ca urmare a transmiterii respectivului fișier, acesta fiind, la rândul său, sancționat cu avertisment.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă