21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Iohannis i-a cerut lui Hollande sprijin pentru aderarea la Schengen. Ce...

VIDEO. Iohannis i-a cerut lui Hollande sprijin pentru aderarea la Schengen. Ce a răspuns preşedintele Franţei

UPDATE 17:19: Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat, marţi, despre aderarea României la spaţiul Schengen, că ţara noastră este pregătită să îşi ia "unele angajamente" în această privinţă, relatează Mediafax.

Preşedintele francez a declarat că, în cadrul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannnis, au fost evocate mai multe subiecte politice, printre care şi Uniunea Europeană, unde ambele ţări sunt angajate împreună.

Hollande a amintit că, joi, va avea loc un Consiliu European, unde vor fi abordate chestiuni importante, precum securitatea.

”Ne-am pus de acord ca în acest Consiliu să fie luate decizii pentru a controla deplasările, programul PNR, precum şi decizii, pentru a face controale ferme pe internet şi pentru a distruge aceste site-uri Internet care permit radicalizarea populaţiei”, a spus preşedintele Hollande.

Francois Hollande s-a referit, în discursul său, şi la spaţiul Schengen, un subiect extrem de important pentru pentru România.

”România este pregătită să îşi ia unele angajamente (..) Vreau ca la Consiliu, joi, la Consilul European, să ne putem coordona, pe toate dispoziţiile ce ţin de frontiere, pentru a controla mai bine intrările şi ieşirile pe continentul european”, a declarat Hollande, precizând că se doreşte, astfel, să se prevină plecările unor "combatanţi" în străinătate, şi să fie informaţi de mişcările lor.

UPDATE 16:50: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Paris, în cadrul conferinţei comune de la Palatul Elysee cu preşedintele Francois Hollande, că a solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi că şi-a exprimat încrederea că o astfel de decizie va fi adoptată curând, informează Mediafax.

Klaus Iohannis a declarat că principalele repere ale relaţiei bilaterale dintre cele două state privesc cooperarea economică, în numeroase domenii, precizând că un aspect deosebit de important pentru autorităţile de la Bucureşti este cel al imaginii pe care o au, în Franţa, România şi comunitatea românească din Hexagon.

Citește și: GALERIE FOTO & VIDEO. Primirea preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Elysée

”Suntem încrezători că fapte izolate, atunci când sunt tratate cu luciditate şi moderaţie, nu pot avea un efect de durată asupra unei lungi relaţii de respect reciproc şi colaborare politică şi culturală”, a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a declarat că a solicitat preşedintelui Hollande sprijin în eforturile României în combaterea oricărui "discurs care reduce o relaţie solidă la clişee".

”Am solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie, privind aderarea României la Schengen, va putea fi adoptată cât mai curând posibil”, a precizat şeful statului.

Iohannis a mai spus că a discutat cu Hollande despre priorităţile la nivel european în lupta antiterioristă.

”Am trecut în revistă cu preşedintele Hollande evoluţiile preocupante din vecinătatea estică a Uniunii Europene, şi modalităţile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE”, a arătat el.

Potrivit lui Klaus Iohannis, Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului european al acestei ţări, printr-un sprijin cât mai consistent la nivel european, în implementarea acordului de asociere.

Iohannis a afirmat că a avut o discuţii cu preşedintele Hollande şi despre situaţia din Ucraina, precizând că a reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Iohannis a mai spus că a discutat cu preşedintele freancez despre evoluţiile economice de la nivelul Uniunii Europene şi măsurile de consolidare a creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, exprimând sprijinul României pentru o serie de priorităţi ale agendei strategice a Uniunii, cu accent pe creşterea investiţiilor şi reducerea şomajului.

Citește și: Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui François Hollande chiar la Palatul Elysée

”Acesta este şi un mod de a sublinia, o dată în plus, faptul că voi continua să consider relaţia cu Franţa drept o prioritate, din care va decurge, în mod firesc, cred, necesitatea asigurării unui dialog permanent”, a declarat în final preşedintele României. 

UPDATE 16:41: Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedintele francez Francois Hollande, că i-a făcut omologului său invitaţia de a veni la Bucureşti, precizând că pentru România, relaţia cu Franţa este "prioritară", informează Mediafax.

Preşedintele a arătat că invitaţia pe care preşedintele francez i-a făcut-o reprezintă ”un simbol puternic al importanţei pe care o are relaţia bilaterală dintre cele două ţări, în viziunea atât a părţii române cât şi a celei franceze”.

Citește și: Aderarea la Schengen se îndepărtează

”M-am bucurat că la această primă discuţie, a fost posibil să participe şi domnul ministru de Externe şi ministrul Economiei din Franţa. Am fost satisfăcut de substanţa discuţiilor purtate”, a mai spus Iohannis. El a precizat că relaţia bilaterală româno-franceză se dezvoltă, fiind concretizată în parteneriatul strategic, atât în jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cât şi în jurul unei cooperări sectoriale "foarte bogate".

”Am reafirmat importanţa prioritară pentru România a relaţiei cu Franţa şi dorinţa de dezvoltare a acesteia, înclusiv în cadrul european”, a spus Iohannis.

Preşedintele a anunţat că i-a făcut omologului francez invitaţia de a efectua o vizită în România, pentru a consolida ritmul de dezvoltare a relaţiei bilaterale.

”Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a spus Iohannis.

UPDATE 13.03. Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Franța pentru întâlnirea cu Francois Hollande. Vizita oficială a președintelui are loc la invitația omologului său francez și este de natură să întărească parteneriatul strategic dintre cele două țări, informează Agerpres.

Citește și: Bogdan Aurescu, audiat la Senat în legătură cu gafa de la Ambasada din Paris

Șeful statului român va fi primit la Palatul Elysee, la ora 14,00 (ora României), de omologul său francez, Francois Hollande, cu care va avea convorbiri tete-a-tete, un dejun de lucru și cu care va susține o declarație comună de presă.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, iar apoi cu președintele Adunării Naționale, Claude Bartolone.

La ora 20,30 (ora României), la sediul Ambasadei României în Republica Franceză, șeful statului se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din Franța.

——–

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, de pe aeroportul Henri Coandă, despre subiectele vizitei oficiale pe care acesta o efectuează marți și miercuri în Franța, la invitația președintelui Francois Hollande.

Șeful statului a declarat că România are relații bilaterale cu Franța extrem de bune, iar vizita sa este de natură să demonstreze că parteneriatul strategic dintre cele două țări este important.

„Astăzi și mâine voi efectua prima vizită bilaterală din manadatul de Președinte. E o vizită la invitația domnului Francois Hollande. Vreau să subliniez importanța pe care țara noastră o acordă parteneriatul strategic cu Franța. Avem relații bilaterale foarte bune cu Franța", a spus Iohannis.

Citește și: UPDATE: Întâlnire Iohannis – FMI. Ce s-a discutat în cadrul întrevederii
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/5c2420e3788deec815a7817a2c4d6123/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Şeful statului a declarat că va merge la Palatul Elysee unde va avea un dejun de lucru cu președintele Hollande, premierul Valls, minisitrul de Externe și al Economie din Franța. 

De asemenea, Iohannis mai are stabilite înâlniri cu președintele Senatului și al Adunării Generale.

"Trebuie să arătăm că România ce spune, aia și face. Avem relații cu Franța care depășesc cadrul unui parteneriat strategic. Francofonia constituie o zonă de parteneriat foarte bună. Vom discuta aceste lucruri, chestiuni legate de UE și de actualitate cum ar fi combaterea terorismului și situația din Ucraina", a mai spus preşedintele. 

Pe agenda preşedintelui se află şi reuniunea informală, de joi, a Consiliului European.

"E prima oară când iau parte la un Consiliu European (..) Aceste lucruri vin să pregătească evoluțiile din această vară. Procesul de consolidare a politicilor economice și monetare e important nu doar pentru țările din Europa, oricum România se pregătește să devină membru în zona euro, aceste chestiuni au importanță deosebită și pentru țara noastră”, a declarat Klaus Iohannis. 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă