11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCe i-au cerut protestatarii din Piața Universității lui Klaus Iohannis

Ce i-au cerut protestatarii din Piața Universității lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a discutat, duminică, timp de 25 de minute cu protestatarii din Piața Universității. Deși nu au reușit să ajungă cu toții la șeful statului, cetățenii care au apucat să discute cu Iohannis i-au cerut stoparea corupției, un Parlament curat și revizuirea Constituţiei, potrivit Mediafax

De asemenea, președintele a luat mai multe documente care i-au fost întinse de protestatari. 

Citește și: FOTO. Vizita președintelui Iohannis în Piaţa Universităţii

Președintele Klaus Iohannis le-a spus protestatarilor din piață “M-aţi chemat, am venit”,  la ora 20.00. Sute de oameni s-au îmbulzit să ajungă la președinte. Angajații SPP au permis din când în când accesul câte unui cetățean, pe care șeful statului îl invita la dialog.

”Faceți aici ce ați făcut la Sibiu”

Președintele Klaus Iohannis s-a apropiat mai întâi de o femeie mai în vârstă pe care a invitat-o la dialog. 

“Îmi pare bine că ați venit. Doresc foarte mult să faceți și aici ce-ați făcut la Sibiu”, i-a spus femeia.

Cei doi și-au continuat dialogul, prilej cu care președintele i-a spus că ”fără politicieni nu cred că se poate”. Femeia a fost de acord, dar a cerut alte criterii de alegere. 

“Corect, este singura soluție, dar ar trebui găsite niște criterii de performanță după care să fie aleși în Parlament, în funcții publice, peste tot”.

Fără alegeri anticipate 

Un alt protestatar i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu accepte varianta alegerilor anticipate, iar Klaus Iohannis i-a răspuns că alegerile nu ar rezolva problema. 

“Domnule președinte, vreți anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru că în Parlament vor ajunge aceleași partide”, i-a spus un alt protestatar.

Șeful statului a arătat că nici el nu crede că alegerile anticipate sunt o soluție. 

“Eu nu înclin acum foarte mult spre anticipate. Nu rezolvă problema”, a spus Iohannis.

Alt fel de politică 

Un tânăr l-a întrebat pe șeful statului dacă are o strategie și după ce a primit un răspuns afirmativ de la președinte a insistat: “Vă rog să mă credeţi că trebuie acţiune. Trebuie să fie un alt fel de politică. Am înţeles că vreţi să o faceţi altfel decât până acum. Dar vrem să treceți de la pasivitate la acţiune”.

Printre protestatarii care s-au putut apropia de el, a fost și o femeie cu o șapcă roșie pe cap care spunea că în ultimii 26 de ani au fost date în România multe legi “împotriva românilor”, care ar trebui să fie “lovite de nulitate” și înlocuite cu legi care să apere drepturile oamenilor.

“Și-ar trebui să începem în primul și primul rând de la Constituție. Constituția nu ajută România, nu ajută societatea civilă. Sunt legi care pur și simplu ne-au umilit, ne-au jecmănit”, a continuat femeia, care la final i-a spus zâmbind lui Iohannis “Vă mulțumesc mult, domnule președinte”.

Tot ea l-a întrebat insistent, când a reușit să se mai apropie de el, când va avea loc o altă întâlnire cu societatea civilă, Iohannis răspunzând: “O să mai facem”.

Modificarea pragului electoral 

Un alt protestatar i-a spus lui Iohannis că trebuie modificat pragul electoral la următoarele alegeri, fie că sunt peste șase luni sau un an, pentru că “vocile din piață trebuie auzite, fie că sunt de stânga sau de dreapta” și trebuie să aibă reprezentare politică.

Un altul, care s-a recomandat drept reprezentant al diasporei, i-a reproșat președintelui că nu i-a răspuns la o petiție, pentru crearea unui departament de reintegrare a românilor care se întorc de la muncă și studii, pe care a depus-o din prima zi de lucru a șefului statului. “Nu v-ați deranjat să spuneți nici da, nici ba”, i-a spus nemulțumit bărbatul.

“Ăla se creează. Avem consilier proaspăt”, i-a răspuns Iohannis, însă bărbatul a insistat că președintele trebuia să dea o rezoluție în 45 de zile.

Citește și: Mii de oameni în Piaţa Universităţii în a şasea zi de proteste #Colectiv

Iohannis a petrecut circa 25 de minute în mijlocul protestatarilor, cu unii a vorbit direct, altora le-a răspuns la ce îi strigau, iar la final a salutat mulțimea și a plecat, în timp ce cei care nu îl auziseră deloc se străduiau să-i dea o portavoce. În ultima săptămână zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în toată țara, pentru a protesta față de corupția din România. 

 

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă