12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie definitivă ÎCCJ: Elena Udrea rămâne în arest

Decizie definitivă ÎCCJ: Elena Udrea rămâne în arest

UPDATE: Elena Udrea va fi cercetată în continuare în stare de arest preventiv în dosarul “Gala Bute”, a decis, joi, Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Agerpres

Curtea Supremă i-a respins Elenei Udrea o contestație față de decizia instanței din 10 aprilie, prin care i s-a respins o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.

Decizia instanței este definitivă.

——-

UPDATE: Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea a declarat, joi, că audierea clientei sale s-a încheiat. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au rămas în pronunțare.

Decizia judecătorilor va fi anunțată la ora 18.00, a precizat Striblea.

————

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, joi, contestaţia Elenei Udrea de înlocuire a arestului cu o altă măsură mai blândă în dosarul “Gala Bute”.

Decizia judecătorilor va fi definitivă.

Fosta ministră a mai făcut o contestaţie şi înainte de Paşte pentru a scăpa de arest în dosar, însă cererea sa a fost respinsă de magistraţii Curţii Supreme.

Citește și: Elena Udrea va petrece Paștele în arest. Decizia ICCJ în dosarul Gala Bute este definitivă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis extinderea urmăririi penale, în cazul Elenei Udrea, pentru spălare de bani, în dosarul Gala Bute, informează un comunicat de presă remis de DNA.

De asemenea, anchetatorii au decis extinderea urmăririi penale și pentru Tudor Breazu, tot pentru spălare de bani.

”În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții”, informează comunicatul citat.

Anchetatorii susțin că, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

Citește și: Ce explicații a dat avocatul Elenei Udrea despre acuzația de spălare de bani

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Ana Maria Topoliceanu.

”Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, subliniază anchetatorii.

Anchetatorii mai susțin că în cursul anului 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, în data de 06.10.2011 Gardean a remis suma de 900.000 euro în numerar luiGheorghe Nastasia, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela.

Astfel, din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu și Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Îîn perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă