13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCazul românului răpit în Burkina Faso de TERORIȘTI. Cum acționează MAE. Reacțiile...

Cazul românului răpit în Burkina Faso de TERORIȘTI. Cum acționează MAE. Reacțiile lui Ponta și Băsescu

UPDATE:  Preşedintele Klaus Iohannis este informat constant în legătură cu evoluţia situaţiei românului răpit în Burkina Faso, a precizat Administraţia prezidenţială. 

Citeşte şi: Klaus Iohannis, informat constant despre situaţia românului răpit

*****

UPDATE: La Bucureşti, România a alcătuit o celulă de criză care gestionează situaţia cetăţeanului răpit în Burkina Faso. Dar, în mod concret, acesta va fi salvat de forţele militare din Africa.

Citește și: Cine îl poate salva pe românul răpit în Burkina Faso

*****

UPDATE: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, pentru a se obţine un schimb de informaţii, având în vedere că Interpol are o lungă experienţă în problematici de tip terorist.

Citește și: Oprea, discuţii cu Interpolul despre cazul românului răpit în Burkina Faso

*****

UPDATE: Premierul Victor Ponta a ajuns, în jurul orei 13.00, la Cotroceni, unde discută despre răpirea românului. Amintim că instituția primului-ministru nu face parte din Celula de criză.

Citește și: Ponta, discuţie la Cotroceni cu Iohannis despre românul răpit în Burkina Faso şi numirea la MDRT

*****

UPDATE:  Celula de criză verifică autenticitatea mesajului audio, în care gruparea teroristă Sahel Al-Mourabitoune susţine că l-a răpit pe român din Burkina Faso, conform MAE.

Procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat, a arătat MAE.  “În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României. Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia”, a precizat MAE într-un comunicat.

*****

UPDATE:  Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a declarat, marţi, referitor la răpirea românului în Burkina Faso că un asemenea act trebuie considerat un atentat la siguranţa naţională, o agresiune la adresa României. Nu știu  dacă vă amintiți, dar eu am spus de la bun început că reacția este slabă, mai ales că este imposibil ca România să nu aibă resursele necesare pentru a afla măcar zona cu aproximație unde se află românul răpit. Se întâmplă ca la o lună, o lună și ceva, să aflăm unde se află românul nostru. Cred că în aproape toată Africa, România poate obține informații, dar este o slabă înțelegere a ce înseamnă acte de terorism. Eu am considerat atunci cu teroriștii din Irak un atent la siguranța națională, o agresiune la adresa Românie. Nu poți s-o tratezi altfel când un cetățean de-al tău este răpit“, a declarat fostul şef de stat la  postul B1 Tv.

Traian Băsescu a mai adăugat că “Cred că actualii conducători ai statului nu consideră răpirea un atentat la siguranţa naţională. Probabil au o altă abordare. Eu, în cazul celor trei jurnalişti răpiţi în Irak, am considerat-o un atentat la siguranţa naţională, o agresiune la adresa României. Astfel de fapte se vor intesifica în viitor şi dacă statul român va fi slab ne vom confrunta cu asemenea situaţii cât mai des. Asta caută teroriştii -state slabe“, a spus Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1.

****

UPDATE:  Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat, marţi, că a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso, pentru a obţine un schimb de informaţii, având în vedere faptul că Interpol are o lungă experienţă în problematici de tip terorist. Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii. Suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist“.

****

UPDATE:  Situaţia românului răpit în Burkina Faso este gestionată de celula de criză de la nivelul Ministerului de Externe, care va transmite şi toate comunicările publice, a declarat premierul Victor Ponta. Primul-ministru a precizat că se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis marţi, pentru a discuta despre situaţia românului.

Citeşte şi: Ponta se întâlneşte cu Iohannis pentru a discuta despre românul răpit în Burkina Faso

***

UPDATE: După aparaţia revendicării răpirii românului în Burkina Faso, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că se va întoarce de urgenţă din Bruxelles pentru a se verifica dacă revendicarea este una reală. 

”Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criza interinstituțională convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român”, precizează MAE, într-un comunicat remis redacției..

***

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune a revedincat răpirea românulului în Burkina Faso, relatează Mediafax

Astfel, Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi “îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. 

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

“Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Citeşte şi: Un român a fost răpit în Burkina Faso! MAE a activat celula de criză

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

“Gruparea dezminte apartenenţa la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi orice legătură organizaţională cu fraţii din această grupare, de la înfiinţarea sa şi până în prezent”, dă el asigurări.

Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013.

În comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurării credinţei către SI şi “califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi” nul şi neavenit şi reafirma credinţa grupării Al-Mourabitoune în liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Citeşte şi: Ce spune Ponta despre românul răpit în Burkina Faso

Specialişti în aceste probleme din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării şi disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o “creştere a puterii” acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă