9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialAncheta Ministerului Transporturilor privind avionul Blue Air de la Cluj: Luminile de...

Ancheta Ministerului Transporturilor privind avionul Blue Air de la Cluj: Luminile de pe pistă ar fi fost defecte

UPDATE 13.15: Mai mulți angajați ai Aeroportului Cluj au fost audiați de comisia de anchetă de la Ministerul Transporturilor, conform Mediafax.

Pe de altă parte, Digi 24 a difuzat o înregistrare audio a unor convorbiri între pilotul unui alt avion, al companiei WizzAir, și turnul de control al aeroportului din Cluj, din care rezultă că luminile de pe pistă erau defecte. “Avem o defecțiune la luminile de pe pistă și de pe breteaua de rulare”, spune operatorul din turnul de control.

UPDATE 11.50:  Aeroportul din Cluj are pistă nouă și în stare bună, iar mijloacele de deszăpezire sunt suficiente ca număr și sunt toate funcționale, a declarat David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj.

David Ciceo susține că aeroportul din Cluj, pe care îl conduce, este “al doilea aeroport al țării”.

Întrebat cum comentează solicitarea Blue Air de a-şi cere scuze pentru afirmaţiile potrivit cărora avionul nu ar fi avut combustibil suficient, Ciceo a spus că nu doreşte să facă nicio declaraţie, întrucât este o anchetă în derulare.

Citește și: Reprezentanţii Blue Air acuză conducerea aeroportului din Cluj de dezinformare

“Nu doresc să comentez cu combustibilul, este anchetă în derulare, există înregistrări ale convorbirilor dintre pilot şi turn, există înregistrări ale convorbirilor dintre turn şi personalul aeroportului, avem înregistrări de pe camerele video, există foarte multe date. Afirmaţiile aeroportului sunt bazate pe documente”, a susţinut el.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru degivrare derulată de aeroport, David Ciceo a spus că s-au depus vineri ofertele, dar aeroportul dispune de cantităţi suficiente de lichid de degivrare.

—-

O comisie a Ministerului Transporturilor se află vineri la aeroportul din Cluj pentru a cerceta incidentul de joi, când o aeronavă a ratat aterizarea și a ieșit de pe pistă, informează Agerpres.

“A venit comisia de la minister, sunt verificări normale. Comisia trebuie să integreze o cantitate foarte mare de informații și de date, documente, de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania aeriană. Nu știu când vor finaliza verificările”, a explicat David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj.

Citește și: Dosar penal în cazul incidentului de pe aeroportul din Cluj

Membrii comisiei de anchetă discută atât cu cei doi piloți ai aeronavei Blue Air, cât și cu angajații aeroportului. Aeronava Boeing implicată în incident a plecat, joi seară, la București.

Între responsabilii aeroportului și cei ai companiei Blue Air a apărut o controversă legată de responsabilitatea incidentului. fiecare dintre părți acuzând-o pe cealaltă.

Citește și:  Un avion Blue Air, cu 116 pasageri, a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj. ROMATSA ar fi avertizat piloții că pe pistă este ZĂPADĂ

“Avionul a decolat cu bine la București, în jurul orei 21,00 deci n-a suferit nicio avarie. Investigația va stabili exact cauzele. Menționez că înainte de aterizarea avionului Blue Air au decolat cu bine șapte aeronave, niciun pilot n-a semnalat că ar fi ceva probleme cu pista, deci nu era gheață deloc. Mai mult, după decolarea acestor aeronave, temperatura a crescut ușor. Deci, condițiile de aterizare erau corespunzătoare”, a spus David Ciceo.

În schimb, piloții și compania Blue Air afirmă că pista aeroportului era acoperită cu zăpadă în momentul aterizării, fără ca ei să fi fost informați în prealabil despre această situație. Declarațiile piloților sunt confirmate și de cele ale pasagerilor.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă