17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOrtacii de la Mina Băița continuă protestele, pentru a opta zi consecutiv

Ortacii de la Mina Băița continuă protestele, pentru a opta zi consecutiv

Protestul minerilor de la Băiţa, judeţul Bihor, continuă miercuri, pentru a opta zi consecutiv, în timp ce trei dintre cei 15 mineri aflaţi în greva foamei au renunţat, din motive de sănătate, informează Mediafax.

“Mai sunt 12 persoane aflate în greva foamei la suprafață, din cele 15 câte au intrat în greva foamei, după ce trei au renunțat marți seara, invocând motive de sănătate. Cele trei persoane au înregistrat pusee de tensiune și probleme cu glicemia. În subteran sunt 55 de persoane, iar la suprafață alte 60. În cursul nopții de marți spre miercuri, un miner aflat în subteran a ieșit la suprafață având și el probleme cu tensiunea, a primit medicamente, după care a reintrat în mină”, a spus Pintea.

Citește și: Discuțiile privind rezolvarea situației de la Mina Băița, reluate. Ortacii NU renunță la greva foamei

El a menţionat că SAJ Bihor continuă monitorizarea non-stop a protestatarilor de la Mina Băița.

Pe de altă parte, administratorul firmei private African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca protestul să se încheie în cursul zilei de miercuri, după discuțiile purtate la Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și după ședința Consiliului de Administrație de la societatea de stat Băița SA.

“Protestul de la Mina Băița sper că se va încheia miercuri, așteptăm un comunicat din partea ministrului Mihai Tudose de la Ministerul Economiei, după discuțiile purtate, marți, cu dânsul și la ANRM. În urma discuțiilor am stabilit niște pași astfel încât să fie eliberată licența pentru calcar în următoarele două săptămâni. Cei de la Băița SA s-au angajat, după ședința CA, să respecte contractul colectiv de muncă, iar directorul de la Băița SA, Ovidiu Dăescu, a fost demis”, a spus Dobrotă.

Protestul de la Mina Băița a fost declanșat în 25 august, minerii fiind nemulțumiți că ANRM a refuzat să elibereze o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra.

Citește și: Protestele la mina Băița continuă. 15 mineri au intrat în greva foamei

Luni, la Mina Băiţa au început discuţii pentru rezolvarea situației, în prezența ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. Pop a fost prezent la Băița, alături de oficiali ai Ministerului Economiei, unde a avut întâlniri cu reprezentanții firmelor care se ocupă de exploatarea calcarului și a intrat și în subteran, unde a discutat cu protestatarii.

“Au fost peste cinci ore de discuții cu toate părțile, am discutat și cu cei blocați în subteran și cu cei care protestează la suprafață. Din ce am constatat, a fost faptul că administratorul firmei de stat Băița SA nu a informat corect conducerea centrală despre ce se întâmplă acolo. Aceste lucruri se vor clarifica. Legat de condițiile de muncă ale minerilor, acolo este nevoie de investiții serioase”, sublinia Liviu Pop.

El considera că lucrurile s-au precipitat la Băița din partea uneia dintre firmele private, în condițiile în care, în 27 august, a fost depus la DNA un raport al Corpului de Control al ministrului Economiei, “privind anumite nereguli înregistrate în cazul unor vânzări de active și drepturi de licență de la firma de stat către o firmă privată”.

“Minerii își doresc un singur lucru, să muncească. În subteran sunt blocați angajați de la o firmă de stat și una privată, clar că pe linia firmei de stat lucrurile se rezolvă marți, iar acești angajați de la Băița SA nu mai au motive de protest. De cealaltă parte, cine are dreptul să lucreze mai departe sunt chestiuni care trebuie reglementate de ANRM, după care, dacă se rezolvă marți, minerii nu mai au motive să protesteze. Au contracte de onorat și eu mă bazez pe conștiința fiecăruia. Sunt optimist că lucrurile se rezolvă marți”, declara ministrul delegat pentru Dialog Social.

Astfel, Liviu Pop spunea că în cursul zilei de marţi erau prevăzute două întâlniri pentru rezolvarea problemelor.

“Discuțiile de luni au fost un «semisucces», important este că, marți, de la ora 14.00, vor continua discuțiile la București, la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru a armoniza anumite acte privind licența de exploatare. În ceea ce privește angajații de la societatea de stat Băița SA, va avea loc la ora 12.00 o ședință a Consiliului de Administrație și toate doleanțele lor, legate de condițiile de muncă, vor fi votate. Sunt două momente care rezolvă problemele, astfel încât nu se mai justifică nicio formă de protest. Dar până la urmă este decizia fiecăruia de a recurge la o formă de protest”, spunea Pop.

Marți, la Mina Băița, erau blocați în subteran 55 de angajați de la societatea de stat Băița SA și de la firma privată African Consolidated Resources, iar alte 60 de persoane de la altă firmă privată, Băița Bihor SA, protestau la suprafață.

Dintre persoanele care protestau la suprafață, 15 – 14 bărbaţi şi o femeie – au intrat în greva foamei, fiind monitorizate de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă