18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Un elicopter SMURD de la Iaşi s-a prăbușit în Republica Moldova....

FOTO+VIDEO. Un elicopter SMURD de la Iaşi s-a prăbușit în Republica Moldova. Patru persoane au murit. Primele mărturii

UPDATE 21.37 Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Ministerul de Interne moldovean și Ministerul Apărării de la Chişinău au transmis condoleanțe victimelor accindetului aviatic produs joi în satul Haragâş, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieţi omeneşti. 

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Președintele Nicolae Timofti, MAI și Ministerul Apărării de la Chişinău transmit condoleanțe

UPDATE 21.20 Primarul Chișinăului, Dorin Chitoarcă, a transmis că drapelul pe primăria capitalei Moldovei va fi coborât în bernă, în semn de omagiu pentru victimele accidentului.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova.Dorin Chitoarcă: Uneori zici că e blestem să nu meargă bine lucrurile între cele două maluri ale Prutului

UPDATE 20.00. Premierul Dacian Cioloș a ordonat trimiterea a doua laboratoare criminalistice în Republica Moldova.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Cioloș: Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, pleacă la locul accidentului

UPDATE. 19.40 Ministerul Apărării Naţionale a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor colegilor de la SMURD care şi-au pierdut viaţa joi în accidentul de elicopter din Republica Moldova.  
”Cinste şi onoare memoriei lor! Sincere condoleanţe familiilor colegilor noştri de la SMURD care astăzi şi-au pierdut viaţa pe timpul unei misiuni de salvare în Republica Moldova! ‘Pentru ca alţii să trăiască’, cei patru salvatori SMURD au plătit tributul suprem”, se arată în mesajul MApN postat pe pagina de Facebook a ministerului. 

UPDATE 19.00 Familiile celor patru membri ai echipajului au fost anunțate de echipe formate psihologi și polițiști de la IPJ Iași. Petre Tobă, a dispus pregătirea acordării sprijinului pentru familiile angajaților MAI, conform prevederilor legale. Totodată ministrul a contactat Ambasada României în Republica Moldova care se va implica în formalitățile de repatriere a trupurilor celor decedați.

Salvatorii morți în accidentul aviatic sunt: comandantul echipajului, comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unității Speciale de Aviație Iași, copilotul,  căpitan-comandor Șocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din  01.09.2008, Dr. Dumea Mihaela – medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Sandu Gabriel – asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Cine sunt cei patru salvatori morți în accident

Colegii doctoriței și asistentului morți în accidentul din Republica Moldova sunt în stare de șoc.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R.Moldova. Cine sunt medicul și asistentul morți în accidentul aviatic

UPDATE 18.30. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului de elicopter din Republica Moldova. 

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor victimelor
”Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!”, a scris şeful statului, pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 17.06: Ambasadorul României la Chișinău transmite: ”Emoție puternică în Moldova, SMURD e cel mai important vector de imagine în Moldova”, potrivit  Newsin.

UPDATE. 17:05. Premierul moldovean Pavel Filip l-a sunat pe Dacian Ciolos pentru a transmite condoleanțe 

UPDATE 17.18. Secretarul se stat Raed Arafat transmite condoleanțe familiilor echipajului elicopterului SMURD. Arafat spune că  ”riscurile acestei meserii sunt asumate însă trebuie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero”.

Citește și:  Elicopter SMURD prăbușit în Republica Moldova. Raed Arafat :Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi însă trebuie să fie reduse la minimum

UPDATE16.50. Surse judiciare transmit că procurorii militari au deschis dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii.

Citește și: Elicopter SMURD părbușit în R. Moldova. Dosarul accidentului aviatic, preluat de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General

”La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul  Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis. Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei”, se arată într-un comunciat de presă. 

UPDATE 16.49:  Ce performanțe tehnice avea elicopterul SMURD care s-a prăbușit în Republica Moldova

UPDATE 16.48 Purtătorul de cuvânt al MAI din România a declarat că, la nivelul ministerului este activată o celulă de criză. De asemenea, MAI a transmis că o echipă de polițiști în Republica Moldova, pentru a ajuta la anchetă.

Monica Dajbog:” În primul rând doresc să transmit condoleanțe din partea MAI familiilor celor patru colegi care și-au pierdut viața la datorie într-un accident aviatic care a avut loc în Republica Moldova și în care a fost implicat un elicopter SMURD”.

Structurile MAI desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor 4 membri ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor, au fost formate echipe de psihologi li polițiști de la IPJ Iași. Totodată, s- a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol.

Citește și: Filmul părbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova

UPDATE 16:25. La bordul elicopterului SMURD, care s-a prăbuşit, joi, 2 iunie, în zona Cahul din Republica Moldova se afla un echipaj format dintr-un pilot, un copilot, un medic şi un asistent. Autorităţile nu pot dezvălui deocamdată identitatea victimelor până când familiile nu vor fi înştiinţate.

Citeşte şi Cine sunt victimele din elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova

UPDATE 16.00: Elicopterul SMURD Iaşi plecase la Cahul să preia un cetăţean american în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, care trebuia transportat într-un spital din Chişinău, a declarat, pentru News.ro, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

UPDATE 15.45: ”Vremea nefavorabilă şi vizibilitatea extrem de redusă ar putea fi cauza prăbuşirii elicopterului SMURD de la Iaşi”, spune primarul din Haragâş, Iurie Bălănuţ, la Digi24. Un stadion se află la doar 100 de metri de locul prăbuşirii şi probabil că pilotul a intenţionat să aterizeze acolo, „dar negura deasă” l-a făcut să rateze locul. Oficialul moldovean spune că după prăbuşire a fost şi un incendiu şi câteva explozii. Trei dintre cadavre sunt carbonizate şi se mai văd doar urme din uniformele roşii. Oamenii din zonă sunt nelniştiţi şi îndureraţi.

Citește și: Mărturii cutremurătoare la prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova

UPDATE 15.39: Ministerul român al Afacerilor Interne a anunțat că vor urma declarații în scurt timp. 

Încă un martor le-a povestit jurnaliștilor moldoveni cum s-a văzut prăbușirea elicopterului SMURD. 

“Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de  pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totula lb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare”, a povestit martorul, pentru publika.md. 

 

UPDATE 15.30: Ministerul de Interne a confirmat moartea celor patru persoane din elicopterul SMURD, în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâş din Republica Moldova. 

“Am fost informaţi de autorităţile din Republica Moldova de dispariţia elicopterului. Nu avea pacient la bord, ar fi dispărut din zona Cantemir-Haragâş. Este elicopterul nostru. MAI se află în contact cu forţele de intervenţie”,conform Ministerului de Interne. 

Citește și: Mai multe aeronave SMURD s-au prăbuşit în ultimii 15 ani

—–

Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în raionul Cantemir în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Patru persoane au murit, anunţă Radio România Chişinău.

În elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic și asistentul medical de la spitalul Sf. Spiridon din Iași. Elicopterul s-a prabusit in satul Haragas.  Potrivit martorilor, trei corpuri au fost scoase carbonizate, iar unul era dezmembrat, conform Unimedia.

Oamenii din Capaclia, localitate învecinată satului Haragâș, spun că elicopterul zbura cu un zgomot straniu, apoi s-a prăbușit în apropiere de stadionul din satul Haragâș. În zonă ploua torențial, iar prăbușirea ar fi avut loc din cauza condițiilor meteo nefavorabile. 

“În această dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti, pentru a transporta aerian şi monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova “, conform site-ului Ministerului de Interne din Republica Moldova.

Presa din Republica Moldova a inceput să publice mărturii cutremurătoare de la faţa locului.

“Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legii cercetează cazul. Cred că s-a prbuşit din cauza negurii. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului”, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, citat de publika.md.

“Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic”, a declarat un martor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă