18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGruparea Mazăre-Constantinescu, fără secrete

Gruparea Mazăre-Constantinescu, fără secrete

UPDATE 17:30: Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost reținut de procurorii DNA, joi după-amiază, în noul dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, prin plata ilegală a unor contracte cu SC Soti Cable Neptun, al cărei acționar este Sorin Strutinsky.

 

——–

Procurorii anticorupţie au efectuat, joi, mai multe percheziții la Consiliul Județean Constanţa, dar și la fundații și firme apropiate instituției. În numeroasele documente şi contracte ridicate în ultimele luni de DNA, figurează numeroase nume din sfera grupării Mazăre-Constantinescu.

Citește și: Percheziții la CJ Constanța. Nicușor Constantinescu, vizat într-un nou dosar penal

Consiliul Județean Constanța și alte 18 sedii de fundații și firme au fost luate la puricat, ieri, de procurorii DNA, în cea mai mare desfășurare de forțe din acest an. Nicușor Constantinescu a fost ridicat din sediul Consiliului Județean Constanța și dus la DNA pentru audieri. “Sunt acuzat că am semnat nişte contracte cu Soti Cable şi ziarul Telegraf, pentru care am fost cercetat şi acum doi ani şi sunt cercetat şi acum. Uitaţi, am bagajul făcut, mă vor conduce la sediul DNA Constanţa. 

În cadrul perchezițiilor au fost vizate persoane, fundații și firme apropiate de CJC. Printre ele: Fundația Fantasio, înființată în 2005, care se ocupa de administrarea Pavilionului Expozițional din Constanța – un proiect controversat de la început. Fundația este condusă de soția fostului purtător de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu. Au fost perheziții și la SC Xenoti SRL, firmă administrată de Sorin Strutinsky, om de afaceri care deține mai multe societăți împreună cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, potrivit ANI, și care se află acum în arest preventiv. DNA a percheziționat și SC Aqualand SA, care deține un parc acvatic în Mamaia, construit pe un teren retrocedat, SC Martin Resort SRL, care aparține Corinei Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării, asociație care obține anual aproape 300.000 de euro pentru promovare, de la agenții economici și persoanele fizice din Mamaia și Satul de Vacanță și în care CJC este vicepreședinte. A mai fost vizată SC Expertisa SRL, firmă care aparține lui Daniel Georgescu, director al Administrația Canalelor Navigabile, consilier județean, acuzat de incompatibilitate de ANI pentru că a desfășurat afaceri cu Primăria Constanța. Au fost percheziționate și sediile Hotel Cupidon din Eforie Nord, SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expoziţional, SC Metropolitan SRL (firmă de transport), precum și SC Passion SRL din Ploieşti, judeţul Prahova.

Abuz în serviciu, plăți nelegale, conflict de interese

Perechezițiile au fost realizate într-un dosar privind infracţiuni electorale şi de serviciu, faptele de corupţie şi cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este vizat în dosar, fiind suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi făcut plăţi nelegale către mai multe firme, precum şi de conflict de interese, pentru contracte încheiate cu firma lui Sorin Strutinsky.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de Mediafax, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citește și: Nicușor Constantinescu: E o continuare a hărțuirii mele politice

Astfel, în anul 2012 preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat, cu ştiinţă, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a făcut plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de câteva milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informaţii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 şi Legii nr. 52/2003;

Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi lucrări de împădurire, CJ Constanţa a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicuşor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanţa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanţa a făcut plăţi în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 şi până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depăşind 9,6 milioane de lei.

Citește și: Ce declarații a făcut avocatul lui Constantinescu despre acuzația adusă clientului său

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicuşor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese şi în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăţi de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanţa ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 şi 2014, şi ar fi făcut plăţi, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

Totodată, anchetatorii consideră că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese şi prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, şi ar fi făcut plăţi în mai multe rânduri, în anii 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

Pionii încolţiţi: Zgabercea și Hortolomei

În acest dosar sunt vizate și două persoane apropiate lui Constantinescu. Este vorba despre Cristian Bogdan Zgabercea și Gina Hortolomei Moscu. Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, este vizat pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii. Zgabercea a fost unul dintre directorii TV Neptun, iar în ultimii ani a ajuns în conducerea TVR. Relația sa cu Nicușor Constantinescu este apropiată, Zgabercea îngrijindu-l personal în perioada când acesta se afla în SUA. De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu. DNA Constanța a dispus încă de anul trecut Bodean a efectuarea urmăririi faţă de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, în calitate de reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.

Replica TV Neptun

SC SOTI CABLE NEPTUN SRL a informat că a câștigat licitația organizată de CJC, prin care se obliga să asigure o transmisie în direct, cu durata de 30 de minute, a unui eveniment/acțiune/ședintă sau alt subiect, de interes public, organizat de Consiliul Județean Constanța, să producă 4 evenimente, de câte 3 ore fiecare, pe care să le transmită în direct, să producă 4 anunțuri publicitare lunar, să difuzeze 120 de anunțuri publicitare lunar, să producă 3 spoturi publicitare, a câte 30 de secunde, lunar, să asigure 120 de difuzări, lunar, ale spoturilor publicitare. ”Menționăm că atât primarul Constanței, Radu Ștefan Mazăre, cât și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, au ieșit din acționariatul SC SOTI CABLE NEPTUN SRL la data de 5 februarie 2002, prin contractul de cesiune autentificat la notar public”, se arată în comunicatul de presă.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă