14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialAFP: Atacul de la Nisa a vizat un simbol cunoscut la nivel...

AFP: Atacul de la Nisa a vizat un simbol cunoscut la nivel mondial – capitala Coastei de Azur

Atacul de la Nisa, care a avut loc joi seara, când un șofer a intrat, în mod voit, cu camionul în mulțimea care asista la un foc de artificii, de Ziua Națională a Franței, loveşte locul simbolic al unui oraş cunoscut în întreaga lume drept capitală a Coastei de Azur, arată o analiză a agenției France Presse, citată de Agerpres.

Oraşul este o destinaţie turistică încă din secolul XIX, iar promenada sa îi datorează numele unui pastor englez şi cumnatului său care au creat, în 1824, o primă „alee” de pământ, modestă, care a crescut şi a fost înfrumuseţată în deceniile care au urmat. 

În 1860, Nisa, până atunci inclusă în regatul Piemont-Sardinia, devine franceză. 

Citește și: FOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de morți. Sunt și doi români răniți. Autorul atacului, IDENTIFICAT. Doliu național în următoarele trei zile

În timpul Belle Epoque, Nisa ajunge la apogeul său cu publicul său cosmopolit. Numeroşi aristocraţi şi rentieri frecventează oraşul. Către anul 1880, pe model englez, un cazino cu arhitectură orientală este ridicat pe un ponton deasupra mării. 

Începând din anii ’20 ai secolului trecut, la Nisa s-a dezvoltat mult turismul, sub impulsul expatriaţilor americani pe Coasta de Azur, precum scriitorul John Dos Passos. 

În perioada interbelică, în oraşul mediteraneean au fost construite sute de imobile în stilul Art Déco, aici stabilindu-se numeroşi artişti, muzicieni şi scriitori. 

Citește și: Liderii internaționali, oripilați de atacul terorist de la Nisa. Donald Trump: E din ce în ce mai rău

În 1912, românul Henri Negresco a creat cel mai mitic dintre palatele din Nisa. La scurt timp, englezul Henry Ruhl a ridicat un hotel care i-a purtat numele, pe locul actualului hotel Méridien. 

În fiecare an, Nisa primeşte circa 4 milioane de vizitatori. Totuşi, oraşul are o rată a şomajului superioară mediei naţionale (15% în 2013, faţă de media naţională în Franţa, de 10%). Oraşul are o populaţie de 342.000 de locuitori, ceea ce îl plasează pe locul cinci în Franţa, după Paris, Marsilia, Lyon şi Toulouse. Zona metropolitană Nisa-Coasta de Azur, ce reuneşte 45 de comune, numără însă peste 500.000 de locuitori.

84 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, joi seara, la Nisa. Printre răniți sunt și doi cetățeni români, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Autorul atacului ar fi un bărbat de 31 de ani, franco-tunisian. În urma atacului, Franța va prelungi, cu trei luni, starea de urgență. Totodată, zilele de 16, 17 și 18 iulie au fost decretate zile de doliu național.

Autorul atacului este un cetățean franco-tunisian de 31 de ani, care înainte să fie împușcat de polițiști ar fi strigat „Allahu Akbar” („Dumnezeu e mare!”).

Sângerosul atac a stârnit numeroase reacții internaționale. Astfel, lideri globali precum Barack Obama, Angela Merkel, Theresa May, cât și liderii români, printre care Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au condamnat, în termeni duri, atentatul terorist.

Citește și: VIDEO. Autorul atacului de la Nisa avea cazier pentru jaf și violență. Ar fi strigat „Allahu Akbar”, înainte de a fi împușcat

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă