14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul de Securitate al ONU, despre retragerea militară a Rusiei din Siria:...

Consiliul de Securitate al ONU, despre retragerea militară a Rusiei din Siria: Este un lucru bun

Consiliul de Securitate al ONU a calificat drept „pozitiv” anunțul făcut Rusia cu privire la retragerea militară din Siria, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit președintelui Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul angolez Ismael Gaspar Martins, cooperarea dintre SUA și Rusia „a făcut posibilă” această inițiativă. 

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat că retragerea se explică prin voinţa Moscovei de a promova o soluţionare politică a conflictului sirian, ce arată un „angajament profund în favoarea unui proces politic”.

Citește și: A început retragerea echipamentelor militare ruse din Siria

Mediatorul ONU, Staffan de Mistura, a prezentat, prin videoconferinţă cu ambasadorii din cele 15 ţări membre, aspecte legate de începerea negocierilor de pace intersiriene la Geneva. Potrivit unor surse diplomatice, Mistura a subliniat „necesitatea de a proteja armistiţiul, care durează de 17 zile, de o acumulare de incidente” care ar putea să-l compromită. 

El a apreciat că acest armistiţiu „rezistă în general”, dar că rămâne fragil şi „nu va putea să dureze prea mult timp fără o tranziţie politică”, obiectivul numărul unu al negocierilor de la Geneva. Cei 15 membri ai Consiliului au salutat începerea discuţiilor indirecte la Geneva între guvernul şi opoziţia siriene şi şi-au exprimat sprijinul pentru mediator, potrivit ambasadorului angolez. 

Citește și:  Rusia își va retrage trupele din Siria. Primele reacții

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat militarilor să se retragă din Siria. El a făcut anunțul luni, în cadrul unei discuții la Kremlin. Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că Rusia a început retragerea echipamentelor militare din Siria.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă