10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Forţele NAVALE americane învaţă din nou să navigheze după STELE

FOTO. Forţele NAVALE americane învaţă din nou să navigheze după STELE

Studenţii Academiei Navale a Statelor Unite vor învăţa, din nou, să se orienteze după bolta cerească.

În iarna anului 2015, Academia Navală reintroduce în programa universitară cursul de “Navigaţie celestială” (Celestial Navigation – CELNAV).

Informaţia este difuzată pe blogul oficial al Academiei Navale americane (USNA), denumit The Trident.

Cursul îi va pregăti pe viitorii ofiţeri de marină pentru situaţiile în care sistemele de navigaţie electronice, bazate pe GPS, nu mai funcţionează.

Academia Navală prezintă şi câteva posibile cauze ale blocării sistemelor GPS. Prima ar fi războiul electronic, cu una dintre componentele lui  – războiul cibernetic. Dar pot să apară şi alte situaţii: probleme tehnice ale unui satelit, pene de electricitate pe navă, defecţiune a unui receptor GPS.

Citeşte şi: Ultimele AMENINŢĂRI la adresa NATO: războiul hibrid şi atacurile cibernetice

“Războiul cibernetic afectează toate câmpurile de luptă – maritim, terestru, aerian sau al spaţiului cosmic”, a explicat directorul Centrului de Studii în domeniul securităţii cibernetice, căpitanul Paul Tortora.

La rândul lui, comandorul Adan Cruz, director pentru Dezvoltare Profesională, a subliniat că navigaţia după stele reprezintă, din nou, “o competenţă de bază a unui marinar”.

Drept pregătire teoretică, studenţii vor fi duşi, printre altele, şi la planetariu. În cadrul pregătirii practice, ei vor participa la o renumită cursă de iahturi, de la Marion la Bermuda, unde vor utiliza navigaţia celestială.

Cursul CELNAV va fi corelat cu cele de cibernetică, în care studenţii învaţă despre  război cibernetic,  despre frecvenţele radio şi despre bruiaj.

Cursul de navigaţie după stele fusese scos din programa Academiei Navale a SUA în anul 2006. Prima serie de absolvenţi care vor fi din nou instruiţi în domeniul CELNAV va absolvi Academia în anul 2017.

Citeşte şi:  Analişti occidentali: RUSIA testează în SIRIA noi tipuri de arme, superioare celor AMERICANE

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă