18.9 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Italiei: Europa riscă să îşi piardă identitatea din cauza crizei imigranţilor

Premierul Italiei: Europa riscă să îşi piardă identitatea din cauza crizei imigranţilor

Europa trebuie să găsească o soluţie la criza imigranţilor, altfel riscă să-şi piardă identitatea, a avertizat premierul italian Matteo Renzi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, în condiţiile în care cresc tensiunile privind problema solicitanţilor de azil, informează Mediafax.

“Europa are nevoie de o strategie”, a afirmat premierul italian într-un interviu pentru cotidianul La Stampa, la o zi după ce Franţa a înfruntat Marea Britanie din cauza miilor de imigranţi care încearcă să traverseze Canalul Mânecii, iar Ungaria a suspendat un regulament important al UE privind procesarea cererilor de azil.

Citește și: Ungaria respinge OFICIAL refugiații. Câți imigranți ilegali au fost reținuți la graniță

“Un răspuns european este necesar în primul rând din partea Europei, decât a Italiei”, a apreciat el.

“Vrem să luptăm pentru o idee diferită a valorilor, civilizaţiei, păcii: de aceea s-a născut Europa. Dacă aceste valori sunt ignorate în faţa unei Mări Mediterane în flăcări, în faţa copiilor care se îneacă, Europa se pierde pe sine”, a subliniat Renzi.

El a făcut aceste declaraţii înaintea summitului UE de joi şi vineri, care se va concentra pe tema imigraţiei. Italia speră că povara repatrierii imigranţilor şi găzduirii refugiaţilor va fi împărtăşită de blocul comunitar.

Citește și: ”Vin morții”. Înmormântări simbolice în Berlin pentru a atrage atenţia asupra crizei refugiaţilor

Matteo Renzi a avertizat UE să nu cedeze în faţa isteriei extremei-drepte, afirmând că aproximativ 61.400 de bărbaţi, femei şi copii au fost salvaţi de pe mare anul acesta, cu puţin mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sfidând partidul italian antiimigraţie Liga Nordului, el a afirmat că Italia s-ar putea ocupa singură de situaţia din Mediterana dacă ar fi necesar, insistând că nu va “renunţa la salvarea vreunei vieţi: o viaţă valorează mai mult decât un sondaj”.

În acelaşi timp, el a avertizat Europa să nu permită ridicarea unor “ziduri ale indiferenţei”. “Pentru noi, în Italia, Europa înseamnă asta: un far al civilizaţiei, nu un zid al fricii”, a conchis Renzi.

Cele mai citite

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă