11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialR. Moldova: Desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier, contestată la...

R. Moldova: Desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier, contestată la Curtea Constituţională

Desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier al Republicii Moldova a fost contestată, luni, la Curtea Constituţională (CCM), de către liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, potrivit Unimedia.info, citat de Mediafax.

“Noi cerem CCM să verifice constituţionalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi considerăm că acesta este anticonstituţional din trei considerente: Primul ţine de termenii de înaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi – procedura de desemnare, crearea majorităţii parlamentare absolute, acestea se constituie în plenul Parlamentului de către grupurile parlamentare. Trei – am cerut să se verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumată sau nu”, a declarat Igor Dodon.

Citeşte şi: R. Moldova: Când va cere premierul desemnat votul de încredere al Parlamentului

La începutul lui ianuarie, Ion Sturza, candidatul la funcţia de premier desemnat de preşedintele Nicolae Timofti pe 21 decembrie, a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului său, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul în vederea aprobării listei sale de miniştri propuşi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Citeşte şi: Noi proteste la Chişinău

Pe 14 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru drept candidat la funcţia de prim-ministru, dar a doua zi, acesta a renunţat la mandat, în condiţiile în care o nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputaţi, şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcţia de premier.

În seara zilei de 15 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip, ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informațiilor şi Comunicațiilor, la funcţia de premier.

Citeşte şi: Pavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Imediat după ce președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire în funcţia de premier, Pavel Filip i-a mulţumit și a dat asigurări că va începe luni negocierile cu grupurile parlamentare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă