10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialR.Moldova: Cine poartă vina pentru declanşarea protestelor

R.Moldova: Cine poartă vina pentru declanşarea protestelor

Directorul Institutului de Politici Publice (IPP) din Chişinău, Arcadie Barbăroşie, a declarat, joi seara, că modul în care a fost votat noul Guvern al Republicii Moldova a declanşat valul de proteste de la Chişinău, potrivit portalului IPN, citat de Agerpres.

Oamenii sunt supăraţi că în calitate de premier a fost desemnat omul lui (Vlad) Plahotniuc, de felul cum a fost formată majoritatea parlamentară, de coruperea deputaţilor. Dacă întrebăm cetăţeanul de rând ne va spune că majoritatea parlamentară a fost formată prin corupere şi şantaj’, a explicat Barbăroşie, referindu-se la crearea noii majorităţi în jurul Partidului Democrat, despre care se ştie că este controlat şi finanţat de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. 

Citeşte şi: UPDATE FOTO. Mii de demonstranți și mii de polițiști, în faţa Parlamentului de la Chişinău

Potrivit expertului moldovean, noul guvern al democratului Pavel Filip a fost învestit cu încălcări evidente ale legislaţiei. ‘Programul guvernului, dar şi componenţa cabinetului de miniştri trebuiau să fie discutate în şedinţa parlamentului. Cu părerea de rău, politicienii nu se conduc după legi, dar după nişte noţiuni care în opinia lor sunt aproape de lege. Eu nu cred că votanţii Partidului Comunist au dorit ca deputaţii lor să voteze împreună cu Partidul Liberal. La fel şi votanţii PL. Este vorba de legitimitate’, a opinat directorul IPP. În opinia sa, atunci când există o asemenea criză soluţia o reprezintă alegerile anticipate. 

Fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, care se bucură de credibilitate atât în Republica Moldova, cât şi în Occident, a denunţat de asemenea modul în care a fost învestit guvernul democratului Pavel Filip, dar a recunoscut că de nemulţumirea maselor ar putea profita forţe ostile Republicii Moldova. 

Citeşte şi: Situaţie explozivă la Chişinău. Statele Unite si UE fac apel la calm

Este clar pentru toţi că această guvernare nu mai este legitimă, că nu mai reprezintă voinţa poporului. Modul în care a fost creată aşa-zisa majoritate parlamentară, modul în care a fost votat guvernul nu au nimic în comun cu practicile democratice. Mă întreb cui au jurat credinţă membrii guvernului la miez de noapte? Cetăţenilor de care s-au ascuns şi pe care i-au înşelat?’, se întreabă ea retoric într-o postare pe Facebook. 

Mai mult, lidera platformei “Un PAS pentru Moldova” a explicat că situaţia din Republica Moldova este foarte dificilă, pentru că oamenii se confruntă cu “un regim corupt”, care “a sărăcit şara” şi care, în prezent “atentează la libertăţile” cetăţenilor.

Fostul ministru al educaţiei a făcut, vineri, apel la societatea civilă să continue protestele, dar ca acestea să se desfăşoare pe o platformă care să reunească toate forţele democratice – platforma civică. ‘Moldova trebuie scoasă de sub terapia de şoc care i-a tot fost aplicată de regimul oligarhic şi adusă în albia normalităţii’, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Citeşte şi: MAE îndeamnă la calm în Republica Moldova

 

Câteva mii de oameni au înconjurat miercuri după-amiaza clădirea parlamentului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de votul acordat de parlament cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip. Ciocnirile între protestatari şi poliţie au escaladat la scurt timp după votul de încredere acordat de parlament noului guvern.

Protestatarii au spart uşa din spate a clădirii parlamentului, au intrat în clădire unde au început să distrugă mobilierul şi să-i scoată pe poliţiştii baricadaţi acolo. Aceştia au fost luaţi practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duşi în mulţime şi bătuţi de manifestanţi. Potrivit TV7, în momentul când a încercat să iasă din clădire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit şi huiduit de protestatari. Deputaţii şi miniştrii noului cabinet au fost evacuaţi din clădire, însă, potrivit presei de la Chişinău, aici s-ar afla în continuare jurnalişti.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă