11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialExtrădarea adversarului lui Erdogan, Fethullah Gulen, subiect de discuție între Biden și...

Extrădarea adversarului lui Erdogan, Fethullah Gulen, subiect de discuție între Biden și premierul turc

Statele Unite vor coopera cu Turcia, în ceea ce privește extrădarea predicatorului Fethullah Gulen, i-a dat asigurări vicepreședintele american Joe Biden premierului turc Binali Yildirim, într-o convorbire telefonică, potrivit agenției Anadolu, citată de Agerpres.

Potrivit unor surse apropiate premierului turc, Biden a admis aşteptările Turciei în ce priveşte cererea de extrădare a lui Gulen şi a afirmat că SUA îl vor susţine în continuare pe aliatul său. În plus, Biden a afirmat că decizia definitivă în cazul extrădării lui Gulen îi revine justiţiei americane, au precizat sursele, sub protecția anonimatului.

Citește și: Lovitura de stat eșuată. Erdogan continuă demersurile pentru a convinge Washingtonul să îl extrădeze pe Gulen

Totodată, șeful diplomației turce a susținut, vineri, că SUA n-au nevoie de ani de zile pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen.

„Dacă doreşti să trenezi problema extrădării lui Gulen, aceasta poate lua ani de zile, dar, dacă eşti hotărât, o poţi rezolva într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat Cavusoglu la televiziunea TRT Haber. 

Cavusoglu a mai spus că le-a propus Statelor Unite crearea unei comisii pentru a discuta problema extrădării lui Gulen şi că Turcia este gata să participe la ea. Ministrul turc a ţinut să precizeze că nu trebuie să i se permită lui Gulen să plece între timp în altă ţară. 

Sâmbătă seara, preşedintele turc a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen. Pe de altă parte, Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii. Fethullah Gulen a acordat un interviu mai multor media, în proprietatea sa de la Saylorsburg, din statul american Pennsylvania, unde locuieşte din 1999. „Personal, nu sunt îngrijorat”, a spus predicatorul.

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obţină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupţie care a zguduit Turcia în 2013 şi a dus la demisia a trei miniştri. 

Gulen s-a arătat încrezător că Statele Unite „sunt un stat de drept”, unde „legea este mai presus de toate”. „Nu cred că acest guvern va acorda atenţie la ceva ce nu se bazează pe lege”, a subliniat el. 

Citește și: Lovitura de stat eșuată din Turcia: Mevlut Çavuşoğlu și John Kerry vor discuta, la Washington, despre o posibilă extrădare a lui Gulen. Predicatorul nu crede că va fi extrădat

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că extrădarea lui Fethullah Gulen nu este posibilă în absenţa dovezilor, iar guvernul turc are obligaţia să le furnizeze. Marți, Ankara a anunțat că a trimis Washingtonului mai multe documente care ar atesta că predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, ar fi fost implicat în lovitura de stat eșuată din Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut, miercuri, că Statele Unite ar face „o mare greșeală” dacă ar refuza să îl extrădeze pe Glen.„Raţiunea ar trebui să aibă prioritate în relaţiile dintre state, în caz contrar va fi o mare greşeală. De aceea, vom oferi Statelor Unite toate documentele (necesare pentru a justifica extrădarea lui Gulen), şi deja am trimis o parte dintre acestea,” a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera. 

O lovitură de stat eșuată a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Turcia. Potrivit celui mai recent bilanț, bilanţul loviturii de stat a crescut la 246 de morţi, excluzând puciştii, şi că 2.185 de oameni au murit.

Citește și: FOTO + VIDEO. Turcia anunță că va suspenda aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după intrarea în vigoare a stării de urgență

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia. Totodată, cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă