21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Descinderi în Saint-Denis, pentru capturarea teroristului care a planificat atentatele de...

FOTO+VIDEO. Descinderi în Saint-Denis, pentru capturarea teroristului care a planificat atentatele de la Paris. Ce măsuri anunță Hollande

UPDATE 20.35: Informațiile privind moartea teroristului Abdelhamd Abaaoud, creierul atentatelor de la Paris sunt încă neclare. În timp ce Washington Post a scris că a fost ucis, procurorul general al Franței a declarat doar că liderul teroriștilor nu a fost printre cei arestați în raidul din Saint Denis, relatează Reuters. 

UPDATE 20.30: Procurorul general al Franței, Francois Molins, a declarat, după raidul de la Saint Denis, că un nou atentat terorist era plănuit în Paris pentru astăzi. 

UPDATE 16.40: Presa franceză publică noi informații și despre frații Abdeslam, care au fost integrogați de poliția din Belgia, înainte de atentatele de la Paris. Brahim Abdeslam ar fi încercat să ajungă în Siria, dar nu a putut înainta decât până în Turcia. 

UPDATE 16.15: 118 percheziții au fost efectuate, marți noapte și în cursul zilei de miercuri, iar polițiștii au efectuat 25 de arestări și au confiscat 34 de arme. 

Au apărut și noi informații despre descinderea de la biserica Sf. Denis: preotul Jean Jannin a precizat, pentru Le Figaro, că perchezițiile nu au avut legătură cu teroriștii de la Paris. 

UPDATE 14.55: Polițiștii francezi efectuează două percheziții pe aeroportul din Roissy, din care una vizează direct amenințările cu bombă de miercuri dimineață, de la cursele Air France. 

De asemenea, primarii au fost convocați la o ședință de urgență, pentru a stabili măsurile care vor fi luate privind după prelungirea stării de urgență. Totodată, Francois Hollande a cerut mai buna înarmare a polițișilor locali. 

Citește și: FOTO. Un câine poliţist, omorât în raidurile din Saint-Denis, omagiat cu un hashtag pe Twitter

UPDATE 14.00: Președintele Francois Hollande le-a mulțumit polițiștilor care au intervenit la Saint-Denis. Președintele a confirmat moartea a doi teroriști, s-au operat arestări. 

 

UPDATE 12.55: Autoritățile descind în forță la o biserică din Saint-Denis, transmite corespondentul Le Figaro. 

La ora transmiterii acestei știri, polițiștii au spart ușa bisericii St. Denis de L’Estree. 

Citește și: FOTO + VIDEO. Mărturii CUTREMURĂTOARE de la Saint-Denis: “M-am întins pe pământ cu copilul meu”

UPDATE 12.40: Oamenii legii au făcut șapte arestări, informează Le Figaro. Cinci au fost confirmate de Parchetul General. Operațiunea s-a încheiat, la ora transmiterii acestei știri. 

”Creierul” atentatelor de la Paris nu se află printre persoanele arestate, dar este posibil să fie în apartament. 

Conform Reuters, islamiştii vizați de operațiunea din această dimineață plănuiau să atace cartierul La Defense, o zonă de afaceri din Paris, le-a declarat o srusă apropiată anchetei jurnaliștilor de la Reuters. 

UPDATE 12.30: Un câine-polițist de șapte ani, folosit în descindere, a fost omorât în timpul operațiunii, iar internauții i-au creat un hashtag pe Twitter, în semn de omagiu. 

Câinele aparținea RIAD, se numea Diesel și a fost împușcat de teroriști, a anunțat Poliția. 

UPDATE 12.19: Mai mulți militari au fost văzuți pe străzile din Saint-Denis, mergând spre locul operațiunii (foto atașate)

UPDATE 11.30: 15 persoane, printre care se află femei și copii, au fost evacuate din imobilul asediat de forțele de ordine. Un suspect este, în continuare, baricadat în interiorul apartamentului ocupat de teroriști.

UPDATE 10.30: Una dintre persoanele reținute de Poliție, în cursul operațiunii din noaptea de marți spre miercuri, este proprietarul locuinței în care se ascundeau teroriștii, conform Le Figaro

Proprietarul susține că nu îi cunoștea pe cei aflați în casa lui: “Cineva mi-a cerut o favoare, să las doi oameni să locuiască în casa mea, timp de trei zile. Am acceptat, mi s-a părut normal”.

O persoană care locuiește în apropiere declara că a văzut intrând în apartament, marți seară, trei persoane – doi bărbați și o femeie.

Două persoane, despre care se afirmă că sunt teroriști, au fost ucise pe parcursul operațiunii forțelor de ordine. Una dintre ele este o femeie kamikaze, care s-a aruncat în aer.

Cinci polițiști din cadrul unității speciale RAID sunt, la rândul lor, “ușor răniți”, a anunțat Poliția. Conform unor surse neconfirmate, există și un “civil”, neimplicat în acțiuni teroriste, care a fost rănit în timpul operațiunii.

UPDATE 10.15: Primarul localității Saint Denis, Denis Paillard, le-a declarat jurnaliștilor francezi că este “extrem de surprins” de faptul că teroriștii locuiau în Saint Denis.

Primarul a spus că a aflat despre operațiunea antiteroristă abia în noaptea de marți spre miercuri. Primarul a fost alertat de niște “vecini” ai suspecților. Denis Paillard a venit imediat la locul incidentului, ajungând, potrivit declarației sale, în jurul orei 4.

“Este o operațiune (antiteroristă – n.n.) confidențială. Autoritățile civile, pe care eu le reprezint, nu au fost prevenite”, a explicat primarul.

Regiunea în care se desfășoară acțiunea antiteroristă este recunoscută pentru nivelul înalt al criminalității. O femeie, martor ocular al evenimentelor, declara că, în momentul în care a auzit primele împușcături, a crezut că este vorba doar de o “reglare de conturi, între bande de tineri”.

UPDATE 10.00: Cel puțin trei polițiști au fost răniți în descinderi, precizează Le Parisien. Le Figaro susține că cinci persoane au fost reținute de oamenii legii, dar o singură persoană a murit. 

Le Figaro mai scrie că din cei cinci reținuți, trei au fost prinși în apartament, iar alți doi pe stradă. Femeia kamikaze s-a aruncat în aer chiar când a ajuns poliția, mai scrie presa franceză. 

UPDATE 09.20: Au apărut noi informații despre cele două persoane despre care se știa că sunt moarte: o femeie s-ar fi aruncat în aer, în apartamentul în care s-au baricadat mai multe persoane vizate de poliția franceză, iar cel de-al doilea mort este un bărbat, notează Le Parisien. Un al treilea suspect se află în continuare în apartament. 

Raiduri ale poliției sunt în desfășurare și la Haute-Garonne și Ariege și vizează tot medii islamiste, dar nelegate direct de atentatele de la Paris, mai scrie Le Parisien. 

UPDATE 09.00: Școlile și licee din centrul Saint-Denis vor fi închise miercuri, au anunțat autoritățile locale citate de AFP, conform Agerpres. 

Potrivit surselor citate, ‘populației i s-a cerut să evite cu totul centrul localității’. Toate garniturile de metrou, autobuzele și tramvaiele care deservesc Saint-Denis au fost oprite din cauza intervenției în curs a poliției, a informat regia de transport RATP. 

—-

La cinci zile de la atentatele de la Paris, polițiștii au descins în forță în Saint-Denis, o localitate aflată la periferia Parisului. Cel puțin două persoane au fost omorâte, iar mai mulți polițiști au fost împușcați, conform Le Parisien. Descinderea are legătură cu atentatele comise la Paris. 

Principala țintă a acestui raid ar fi presupusul organizator al atentatelor de vineri seara, Abdelhamid Abaaoud (28 de ani), conform unor surse polițienești, susține AFP, citată de Agerpres. Un alt urmărit este Salah Adbeslam (26 de ani), pe numele căruia Belgia a emis duminică un mandat de arestare internațional. Adbeslam este un cetățean francez născut la Bruxelles. El ar putea fi unul dintre atacatorii de la Paris.

Citește și: Planificatorul atentatelor din Paris, IDENTIFICAT. Ce informații se cunosc despre terorist

Potrivit mai multor surse apropiate anchetei, pompieri și martori au informat despre un schimb de focuri intens în cursul acestei operațiuni desfășurate de o subdivizie antiteroristă a poliției judiciare și de către Raid (unitatea de elită) a poliției franceze.

De asemenea, două curse Air France au fost deviate, marți noapte, din cauza unor amenințări cu bombă, însă au reușit să aterizeze în siguranță. 

Citește și: Noi amenințări cu bombă: Două avioane Air France, DEVIATE spre aeroporturi din SUA

Mai mulți bărbați s-ar fi baricadat într-un apartament din Saint-Denis. Numeroase focuri de armă au fost auzite în centrul oraşului începând cu ora 4.30 (5.30, ora României), mai mulţi locuitori fiind treziţi din somn din cauza schimburilor de focuri.

La ora 5.00 (6.00, ora României), încă se auzeau numeroase detonări şi sunetul sirenelor de la vehiculele serviciilor de intervenţie.

Comisariatul din Saint-Denis le-a recomandat locuitorilor să rămână în case, dar în jurul orei 5.20 (6.20, ora României), tirurile de arme par să se fi calmat. Intervenţia poliţiei nu s-a încheiat însă, iar un elicopter survola oraşul la ora 5.30 (6.30, ora României).

Parisul a fost ținta unei serii de atentate, vineri, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți. Atentatele au fost revendicate de teroriștii grupării Stat Islamic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prongnoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în intervalul 29 aprilie – 12 mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pe regiuni, valabilă în intervalul 29 aprilie - 12 mai 2024. Astfel,...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...
Ultima oră
Pe aceeași temă