18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Potop în Argeș, Gorj, Dâmbovița și Vâlcea. Un mort, în Argeș,...

UPDATE. Potop în Argeș, Gorj, Dâmbovița și Vâlcea. Un mort, în Argeș, luat de viitură. Sute de persoane evacuate

UPDATE. 17.42. Un elicopter cu ajutoare a a juns la Vaideeni, în Vâlcea. 15 persoane refuză să fie evacuate, a declarat Raed Arafat. Secretarul de stat a spus că va merge din nou pentru a convinge aceste persoane să se lase evacuate, deoarece, dacă vor fi probleme, la noapte elicopterul nu poate ajunge în zona respectivă. 47 de persoane au fost deja evacuate, în Vaideeni

UPDATE. 17.12. Un bărbat de 72 de ani a fost găsit mort, după ce a fost luat de o viitură, în județul Argeș. De altfel, mai există o persoană dată dispărută după ce ar fi fost luat de ape. Este vorba de un alt bărbat care, potrivit localnicilor, încerca să traverseze un podeț când apa ieșită din matcă a dărâmat podul, anunță B1tv.

UPDATE.17.05. Viitura de pe râul Olănești a luat după sine, marți, trei case din comuna vâlceană Vlădești, scrie Agerpres. "E dezastruos, Olăneștiul nu a avut niciodată acest debit, trei case au fost luate de apă și altele sunt în pericol. Am evacuat oamenii, sunt în alertă. Situația e critică în comuna Vlădești", a declarat primarul Sorin Ghiță. 

UPDATE.16.45 Un cioban a fost luat de viitură, în Olt. Angajații ISU îl caută. Împreună cu ciobanul au fost laute de ape câteva zeci de oi.

Citește și: 10 județe sunt afectate de inundații. Peste 1.600 de angajați MAI intervin în zonele afectate

UPDATE. 15.38. La solicitarea Comandamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor locale, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină în zonele afectate de inundaţii cu 1229 militari şi cu 206 mijloace tehnice. 

UPDATE. 15.30.  Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația rutieră pe DN7A este întreruptă pe ambele sensuri în zona orașului hunedorean Petrila (kilometrul 100), după ce, pe fondul precipitațiilor abundente, pe carosabil au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă.

Citește și: Ponta și Dragnea, în vizită într-o zonă afectată de inundații

De asemenea, tot pe DN 7A, în sectorul cuprins între km 16+500 – 16+700, localităţile Sălişte şi Malala din judeţul Vâlcea, circulaţia rutieră este blocată temporar din cauza unei viituri de circa 150 mc.

”Precizăm că pe acest sector de drum se lucrează în vederea degajării părţii carosabile cu 1 excavator, 2 încărcătoare şi 2 autobasculante”, informează CNADNR.

De asemenea, pe DN 65C, Craiova (DJ) – Horezu (VL) pe sectorul de drum cuprins între km 107+410 – km 107+450, în zona localităţii Măldăreşti (VL), circulaţia este întreruptă din cauza alunecării unor terasamente care au afectat partea carosabilă, iar traficul rutier se desfăşoara deviat, pe următorul traseu:

 DN 65C km 106+090 – DC 140 – DJ 676H – DN 65C km 109+296.

UPDATE. 15.10. Meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi torențiale, până la ora 16.00, pentru județul Sălaj. Astfel, conform ANM, în vestul și sudul județului Sălaj, zona delimitata de localitățile Camar, Carastelec, Nusfalau, Valcău de Jos, Bănișor, Trezenea, Cuzaplac, Fildu de Jos, Cizer, Plopis, Marca, Ip, se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantități de apă ce vor depăși 20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vantului, grindină de dimensiuni mici și medii.

Citește și: Ministrul Apelor, Doina Pană: Nici inundațiile nu mai sunt ce au fost

UPDATE 14.55. Meteorologii au instituit cod galben de ploi și vijelie pentru Giurgiu și Ilfov. Avertizarea este valabilă în intervalul 14. 52. 14:30 -15:30
”În estul şi sud-estul judeţului Giurgiu şi nordul judeţului Ilfov se vor semnala averse ce vor atinge 20 – 25 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie”, anunță ANM

UPDATE. 14.41. Victor Ponta a declarat, în cadrul ședinței Comandamentului de Urgență de la Craiova că digul rupt de la Dolj era unul foarte vechi. Nu sunt victime. trebuie să fim raționali și organizați. Am vorbit chiar acum cu prefectul de Gorj, Nu vreau să panicăm oamenii. Vom mobiliza toate forțele acolo unde este nevoie”, a declarat Ponta. 

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că la Novaci au fost făcute evacuări preventive.

UPDATE. 14.13. Hidrologii au instituit cod roșu de inundații, în intervalul 29.07.2014 ora 14:15 – 29.07.2014 ora 23:00. Bazinele afectate: Gilort, Lotru și Olteţ.

Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, a celor estimate se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE PERICOL pe Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea)”, informează INHGA.

UPDATE. 14.00. Prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, a dispus evacuarea a aproximativ 75 de gospodării din Novaci, după ce debitul râului Gilort a crescut de câteva ori, apa rupând diguri şi maluri de protecţie şi revărsându-se pe străzi, existând riscul să ajungă până în casele oamenilor, informează Mediafax.

Viitura de peste trei metri s-a produs după ce în ultimele trei zile a plouat neîncetat, debitul râului Gilort crescând de câteva ori, iar cota de inundaţie fiind depăşită.

UPDATE. 13.48. Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate în județul Vâlcea, în urma unei viituri. Zeci de oameni sunt sinistrați în localitatea Vaideeni.

UPDATE. 13.44. Încă două elicoptere ale MAI au fost trimise să intervină în zonele afectate de inudații din județul Vâlcea. În total, trei aeronave ale Ministerului de Interve intervin pentru salvarea oamenilor.

Drumul național 7A a fost blocat din cauza aluviunilor.

UPDATE 13.34 ANM a instituit cod galben de ploi torențiale și vijelie  în centrul și estul județului Giurgiu. Avertizarea este valabilă până la ora 15.00
Se vor semnalaaverse ce vor atinge 25 – 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.

UPDATE 13.30. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că din cauza precipitațiilor abundente, circulația rutieră este întreruptă pe două drumuri naționale, ambele în județul Vâlcea : DN65C, între localitățile Măldărești și Horezu și DN7A Brezoi – Voineasa, în zona localităților Malaia și Săliște (pe cel din urmă, traficul este oprit și în zona Valea Măceșului, din cauza căderii pe carosabil a unui stâlp de înaltă tensiune).

”Având în vedere atenționarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, referitoare la instabilitate atmosferică accentuată , le recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de starea carosabilului şi să ia în calcul posibilitatea producerii fenomenului de acvaplanare.

Precizăm că nu sunt semnalate probleme deosebite referitoare la circulația pe infrastructura feroviară şi nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise (cu excepția aeroportului Suceava, a cărui pistă este închisă pentru modernizare)”, informează Centrul Infotrafic .

UPDATE. 13.20 Au fost inundate mai multe case și gospodării din județul Argeș. Centrul de Transfuzii din Pitești a fost inundat, anunță B1Tv

UPDATE. 13.00 Mai multe localități din Gorj au fost evacuate din comuna Novaci . 15 persoane sunt în pericol, în zonă fiind solicitat și un elicopter.

UPDATE. 12.30 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația rutieră pe DN7A Brezoi – Voineasa este întreruptă pe ambele sensuri în zona localității vâlcene Malaia (kilometrul 16+800 de metri), după ce, pe fondul precipitațiilor abundente, pe carosabil au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă.

Potrivit ANM, între orele 11:40 și 13:00, în nord-estul judeţului Gorj se vor frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor pot 25 /mp, intensificări de scurtă durată ale vântului ,condiţii de grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, în intervalul 12:15 – 14:00, în nord-vestul judeţului Giurgiu se vor semnala averse ce vor atinge 25 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.

—-

Meteorologii au emis o avertizare cid galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru opt județe din țară. Avertizarea este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 10.00 – 29 iulie, ora 22.00

”În intervalul menţionat vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, precum şi în zonele montane. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor mai depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, arată ANM.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta trecător şi în regiunile estice şi nord-vestice, dar pe arii restrânse.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă