17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăAldineUber stârnește controverse în UE: Este o aplicaţie web sau un serviciu...

Uber stârnește controverse în UE: Este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie?

Autorităţile de reglementare europene au analizat reclamațiile făcute de  Uber Technologies împotriva legislaţiei din mai multe state europene și au cerut clarificări suplimentare referitoare la companie şi anume dacă este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie, potrivit Mediafax

“Uber este o tehnologie, dar este o tehnologie care are impact asupra transporturilor. Avem nevoie de timp să analizăm, să vedem şi să studiem”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează Bloomberg.

Executivul UE analizează problema în urma reclamaţiilor făcute de compania din San Francisco împotriva Spaniei, Germaniei şi Franţei.

Mai multe servicii ale Comisiei Europene colaboreză la examinarea plângerilor, fiind dificil să lămurească astfel de probleme în lumea digitală, a spus şi purtătorul de cuvânt Mina Andreeva.

“Cineva poate cumpăra online un bilet de avion, dar până la urmă este un serviciu de transport. În lumea digitală trebuie să adoptăm o abordare generală”, a arătat ea.

Uber, a cărei aplicaţie este disponibilă din februarie şi în România, a întâmpinat opoziţie faţă de planurile de extindere în Europa. Un tribunal german a ordonat companiei, pe 18 martie, să oprească serviciul online care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost.

Citește și: VIDEO: De ce sunt speriați taximetriștii din Capitală de aplicația Uber

Uber a cerut însă ajutorul UE, pentru a sparge barierele legislative.

Thomas Meister, purtător de cuvânt al Uber din Paris, a spus că răspunsul la întrebarea Comisiei Europene este simplu, în mod evident fiind vorba despre o aplicaţie informatică.

Prima reclamaţie făcută de Uber împotriva legislaţiei franceze în domeniul taximetriei a fost respinsă de către Uniunea Europeană. O a doua plângere este analizată de departamentul de transporturi al Comisiei, a arătat Adamowicz.

Uber, aplicaţia pentru smartphone care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, este disponibilă din februarie şi în România, primul oraş în care poate fi folosită fiind Bucureştiul, a anunţat compania americană Uber Technologies în 25 februarie.

“UberX este o platformă care ajută pasagerii să împartă o călătorie (ridesharing). Aplicaţia conectează pasagerii cu şoferii pe o platformă care vizează împărţirea costurilor de transport. Uber aduce în Bucureşti o alternativă la transportul urban”, se arată pe blogul Uber.

Citește și: VIDEO: Google și Uber vor să colaboreze pentru a crea TAXI-uri autonome care se vor conduce singure

Pentru a folosi serviciile de transport, utilizatorii trebuie să descarce aplicaţia Uber pe smartphone, să creeze un cont şi să înregistreze un card de credit cu ajutorul căruia va face plăţile ulterior. În aplicaţie, utilizatorii setează locul în care se află şi pot urmări traseul pe care îl parcurge şoferul Uber până ce acesta ajunge la ei.

Şoferii Uber trebuie să fie înregistraţi în baza de date a companiei americane şi sunt plătiţi săptămânal pentru cursele efectuate.

Tariful de bază perceput de Uber în Bucureşti este de 1,39 lei, iar călătoria trebuie să aibă un cost final de minimum 6 lei. De asemenea, în cazul anulării unei comenzi se percepe o taxă de 6 lei.

Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicaţiei Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat şofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înfiinţată în iunie 2010 şi a fost evaluată de către investitori la circa 41 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, potrivit The Wall Street Journal.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă