21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialChina se bucură că Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Ce...

China se bucură că Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Ce avantaje va avea statul comunist de pe urma acestei decizii

După ce republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite, fiind ales de peste 270 de electori, China și-a exprimat speranța că noua administrație prezidențială se va arăta faborabilă dezvoltării unor relații bilaterale sănătoase.

Președintele chinez  Xi Jinping s-a declarat „nerăbdător” să colaboreze cu Donald Trump, „fără confruntare’”și cu „respect reciproc”. „Acord o mare importanță relațiilor chino-americane și sunt nerăbdător să colaborez cu domnia voastră, fără conflict și fără confruntare, în virtutea principiilor de respect reciproc și de cooperare reciproc benefică”, a spus președintele, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Totodată, el s-a referit la „gestionarea divergențelor (între cele două state) într-o manieră constructivă”.

La rândul său, reprezentantul diplomației chineze și-a exprimat speranța de a avea o „colaborare sănătoasă cu SUA”. „Monitorizăm rezultatele alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Sperăm să avem parte de o colaborare sănătoasa cu SUA, care să ducă la o dezvoltare sustenabilă a relațiilor bilaterale, contribuind, în același timp, la bunăstarea cetățenilor, cât și a întregii lumi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.

O analiză realizată de publicația chineză Global Times relevă fapul că alegerea lui Donald Trump ca al 45-lea președinte al Statelor Unite va fi favorabilă atât națiunii pe care o va reprezenta, cât și comunității internaționale – cu condiția să își respecte programul prezidențial anunțat.

„Problema este, însă, dacă Donald Trump se poate ridica la nivelul promisiunilor sale”, precizează analiștii Global Times.


CITEȘTE ȘI: America lui Trump și Rusia lui Putin sunt pe aceeași lungime de undă. Despotul de la Moscova anunță satisfăcut că va „colabora” cu SUA pentru „soluționarea crizei”


 

În sens larg, China va fi avantajată de desemnarea republicanului Trump în funcția de președinte, întrucât politica promovată de președintle Barack Obama și de Hillary Clinton au cauzat ciocniri politice și militare între Statele Unite și China. Pe de altă parte, analiștii susțin că Donald Trump a pus accent pe minimizarea posibilității ca Statele Unite să aibă conflicte nedorite cu alte state, insistând, în schimb, pe abandonarea barierelor ideologice.

În plus, odată cu învestirea lui Donald Trump la Casa Albă, competiția „distructivă” dintre Statele Unite și China s-ar putea încheia. Astfel, SUA ar putea renunța la politicile inadecvate și măsurile menite să le aducă avantaje pe piața internațională, chia dacă politicile respective au dus la erodarea coeziunii sociale și la slăbirea potențialului de dezvoltare sustenabilă.

Astfel, alegerea lui Hillary Clinton ca președinte al SUA ar fi avut ca efect accelerarea procesului de deteriorare a forței americane, ceea ce ar fi fost benefic pentru China, mai spun unii analiști chinezi. Pe de altă parte, Global Times susține că statul chinez va avea mai mult de beneficiat dacă va lucra „umăr la umăr” cu Statele Unite.


CITEȘTE ȘI: Comuniștii din China jubilează după alegerea lui Trump: Asta se întâmplă dacă e democraţie


 

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump a tinut discursul câștigătorului după ce au venit rezultatele din statul Wisconsin, de unde a cumulat 10 voturi ale marilor electori și a trecut pragul victoriei de 270 de voturi ale electorilor.

 

Filmul zilei în care America a surprins lumea și detalii despre victoria lui Trump aici:
BREAKING NEWS. REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump, ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, după ce a obținut susținerea a 10 electori din statul Wisconsin| FOTO+LIVE VIDEO

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 09.43: Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin. Trump a mai obţinut şi susţinerea unui elector din Maine, astfel că a ajuns la 278 de electori. Detalii aici!

Președintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor să rămână uniți, indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial de marți. Vezi aici apelul actualului ocupant al Casei Albe.

Candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, i s-a părut trist faptul că fostul președinte american George W. Bush (președinte în perioada 2001-2009) a votat în alb la scrutinul din 8 noiembrie, dar a apreciat că opțiunea acestuia nu va avea “niciun impact” asupra rezultatelor finale. Citeşte detalii aici.



Analiză DW: Mecanismele prin care fiecare român va fi influenţat de rezultatul alegerilor din SUA
Deşi la mii de kilometri distanţă, SUA şi tot ce se întâmplă peste Ocean îi captivează pe români tot mai mult, pe măsură ce legăturile cu lumea occidentală devin mai solide. Alegerile prezidenţiale din 2016 au un ecou puternic şi în România, cetăţenii trăind fiecare rezultat anunţat de presă la fel de intens ca americanii implicaţi direct în acest proces. Tendinţele agresive din partea Moscovei şi orientarea către extremism a Europei a determinat ca statul român să caute sprijinul unui aliat puternic pe care l-a găsit la Washington. Citește aici toata analiza!


Cum este afectata soarta României de rezultatul alegerilor din SUA. Opiniile vocilor ”România liberă”

 

Răzvan Chiruță, redactor-șef România Liberă: Trump câștigă. Ce pierde restul lumii | OPINIE

Alegerea lui Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al tot mai profundei intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul – propovăduite de cel care a devenit aproape liderul celei mai mari puteri a Planetei – sunt de acum, în mintea celor care le iubeau în ascuns, valori care pot fi strigate deschis, scrie Răzvan Chiruță. Citește aici tot editorialul!

Cătălin Prisăcariu, senior editor România Liberă: Trump my ride! | OPINIE

Deocamdată, însă, ce a făcut Trump atât în campanie, dar și în discursul de proaspăt președinte ales, a fost rețeta celebrului show “Pimp my ride”: a promis că va prelua o rablă și o va transforma într-o super mașină (și se referea și la mecanică, și la caroserie). Deocamdată, însă, show-ul lui Trump e abia la început: a convins America să i se lase pe mână.O Americă de nord cu probleme grave de imigrație, măcinată de violențe generate de rasism, împărțită de două mandate ale unui președinte democrat (Obama) care a scuturat sistemul social din temelii (Obamacare e doar un exemplu). Citește întreg comentariul aici!

Silviu Sergiu, senior editor România Liberă: De ce alegerea lui Trump nu este un dezastru | OPINIE

Cred că sunt mari șanse ca președintele Donald Trump să nu semene deloc cu candidatul la Președinție Donald Trump. America are instituții suficient de puternice pentru a stopa eventualele derapaje ale noului președinte. Avantajul este că, în timpul mandatului său, sistemul american de ”checks and balances” va fi permanent în alertă, iar acest lucru va întări instituțiile. Citește comentariul integral aici!

Mircea Marian, senior editor România Liberă: Trump ne dă o lecție din State: Nu blocați referendumul privind definirea familiei

Nu se întâmplă asta. Oamenii mint când sunt chestionați de operatorii de sondaje și sunt cinstiți doar când ajung în cabina de vot. Albii, creștini, din clasa de mijloc sau săraci, sunt singurul grup social care poate fi insultat. Oamenii pot fi numiți „țărănoi” sau inculți și nimeni nu-i consideră discriminați. Era normal să reacționeze… Citește comentariul integral aici!

Marian Gârleanu, jurnalist România Liberă: YES, Donald J. TRUMP is the president! | OPINIE

Nord-americanii au demonstrat că sunt o democrație adevărată, care nu se ia după sondaje. Iar semnalul dat de urmașii lui Lincoln este echivalent cu cel al Brexit-ului în care sistemele globaliste și corupte trebuie să se încline în fața voinței suverane a popoarelor. Da că Uniunea Europeană cu Germania pe post de lider, nu va lua în calcul voința electoratului,  atunci zilele sale în această formulă, vor fi numărate. Citește comentariul complet aici!


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva sociologului:
Barbu Mateescu: Ghid pentru noaptea alegerilor din SUA | OPINIE

Reamintesc sistemul electoral american: fiecare dintre cele 50 de state are alocat un număr de electori, adică puncte. În momentul în care un candidat ocupă locul unu într-un stat, chiar și la câteva voturi distanță, acel candidat primește toate punctele statului respectiv. Nu contează câte voturi a primit la nivel național – de altfel, în 2000 Gore a primit mai multe voturi în toată America decât G.W. Bush, dar a pierdut la puncte și n-a mai ajuns președinte. Citiți aici tot articolul


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva politologului
Corupția politică, familia Clinton și anchetele FBI | OPINIE 
Fie că va fi aleasă președinte al SUA, fie că va rămâne un om politic activ în cadrul Partidului Democrat, viitorul doamnei Hillary Clinton va fi urmărit, mai departe, de aceste scandaluri. Norul de umbră nu va dispărea nici după inaugurarea celui de-al 45-lea președinte al SUA. Dimpotrivă: ne putem aștepta la ploi torențiale, cu grindină și cu gheață. Citiți aici tot articolul!


Miodrag Soric, Deutsche Welle: Trump sau Clinton – ce e de făcut după alegerile americane I OPINIE DW

După ce tonurile ridicate ale campaniei se vor fi calmat iar fumul bătăliei electorale se va fi ridicat, în America începe o nouă zi. Elitele politice ale țării trebuie să se folosească de ea pentru reconsiderare: poate pentru a-și aminti că puterea nu este un scop în sine. Ea trebuie să servească binelui general, să fie utilizată în interesul adevăratului suveran, poporul. Citiți aici tot editorialul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Alegerea Care Controlează Viitorul Copilului

Una dintre primele și cele mai importante decizii pe care le iau părinții după nașterea unui copil este modul în care vor hrăni...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă