16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportProtestatarii de la Operă: Demisia ministrului Culturii nu rezolvă problemele pe care...

Protestatarii de la Operă: Demisia ministrului Culturii nu rezolvă problemele pe care instituția le are

Demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nu rezolvă problemele pe care Opera Națională din București le are, au precizat angajații ONB, într-un comunicat de presă. Ei au mai spus că ministrul „făcut un lucru extraordinar de important şi corect” când i-a numit pe Vlad Conta şi Tiberiu Soare la conducerea instituției, informează News.ro.

Angajaţii Operei Naţionale Bucureşti au acceptat toate deciziile ministrului Culturii, spun aceştia, atâta vreme cât acestea au avut justificări legale. Aceşti îşi argumentează refuzul de a susţine spectacole „strict ca reacţie de dezaprobare şi neputinţă, în urma negocierilor în care cuplul Alina Cojocaru-Johan Kobborg a exercitat presiuni asupra Ministerului Culturii şi a Guvernului României, condiţionând reîntoarcerea lor la Opera Naţională Bucureşti de revenirea în funcţie a unui director demis din cauza unor nereguli legale semnalate de Curtea de Conturi”, se arată într-un comunicat asumat de grupul protestatarilor de la Opera Naţională Bucureşti.

Totodată, ei fac un apel către toate operele şi filarmonicile din România să se alăture campaniei  „de a prezerva tradiţia şi valoarea naţională şi de a eradica abuzurile şi fraudele din spaţiul cultural românesc”. 

„Cerem cu insistenţă DNA-ului să cerceteze în regim de urgenţă situaţia economico-financiară de la Opera Naţională Bucureşti. Specificăm, pe această cale, că ne mâhneşte demisia dlui Vlad Alexandrescu din funcţia de Ministru al Culturii. Considerăm că Domnia Sa a făcut un lucru extraordinar de important şi corect când i-a numit pe Maeştrii Vlad Conta şi Tiberiu Soare la conducerea Operei Naţionale Bucureşti”, se mai arată în document. 

Citește și: Controversele din mandatul lui Vlad Alexandrescu la șefia Ministerului Culturii

Prim-ministrul Dacian Cioloş le-a explicat, miercuri seară, protestatarilor adunaţi în faţa guvernului pentru a-şi manifesta susţinerea pentru ministrul demisionar de la portofoliul Culturii, că îl apreciază pe Vlad Alexandrescu şi „voinţa lui reformatoare”, dar că un ministru trebuie să aibă „şi capacitatea de a aplica măsurile”, referindu-se la situaţia de la Opera Naţională Bucureşti.

În faţa protestatarilor, prim-ministrul a încercat să justifice decizia de a renunţa la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. „Din cauza felului în care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Naţională Bucureşti îi creează o slăbiciune ca ministru.Asta nu afectează cu nimic voinţa lui reformatoare. Chiar i-am propus să găsim o soluţie pentru a continua colaborarea privind Cuminţenia Pământului”, le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunaţi în faţa guvernului, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Vlad Alexandrescu.

Aproximativ două sute de persoane au manifestat, miercuri seara, în semn de protest faţă de demisia lui Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii.

Dirijorul Tiberiu Soare a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă News.ro, că din punctul lui de vedere, demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nu era necesară,iar ceea ce s-a întâmplat la Opera Naţională este o situaţie excepţională, pentru care speră că se va găsi o rezolvare cât de repede.

Citește și: Scandalul de la Operă: Vicepremierul stă de vorbă cu protestatarii

„Eu, personal, nu cred că am avut o contribuţie, nici nu mă consider atât de important. Ceea ce s-a întâmplat la Operă a ţinut de probleme dintr-un domeniu socio-cultural, dar în acelaşi timp problemele din secţiunea de spectacol din România nu sunt problemele întregii culturi româneşti. Îmi imaginez că a fost un context. Nu ştiu foarte bine, nu sunt foarte versat în politica de cabinet, nu ştiu foarte multe dintre lucrurile care se discută la nivel ministerial şi guvernamental, aşa că îmi e foarte greu să fac speculaţii. Probabil, îmi imaginez că, într-adevăr, această situaţie de la Operă a avut un aport, dar nu sunt în măsură să spun dacă a fost decisiv sau nu. Din punctul meu de vedere, nu era o demisie necesară, lucrurile au fost cum au fost. Dar acum vorbesc ca un simplu cetăţean”, a declarat Soare.

El a adăugat că situaţia de la Opera Naţională este una excepţională şi că nu îi plac schimbările „violente”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la ceremonia de învestire a lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, că situaţia de la Opera Română a fost „un contraexemplu de implicare a unui minister”. „Cred că au rămas puţine greşeli care nu au fost făcute de către ministrul Culturii în această chestiune”, a declarat preşedintele.

Citește și:  VIDEO. Nou protest la Operă: Reprezentația de sâmbătă seară a fost ANULATĂ. Mesaj de scuze către spectatori

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă