14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRBolile verii. Cum să ne ferim de cele mai frecvente afecţiuni din...

Bolile verii. Cum să ne ferim de cele mai frecvente afecţiuni din sezonul cald

Vara, cei mai mulţi oameni îşi petrec timpul liber afară, în spaţii verzi, la picnicuri cu familia şi prietenii, la plajă sau în drumeţii pe munte. Însă, expunerea la razele soarelui şi activitatea fizică intensă în natură pot provoca numeroase afecțiuni. Site-ul sheknows.com prezintă cele mai comune boli de vară şi cele mai eficiente modalităţi de prevenire a lor.

1. Arsura solară

Arsurile solare provoacă disconfort şi pot strica vacanţa oricui. Acestea pot fi prevenite cu soluţii cu conţinut de dioxid de titaniu şi oxid de zinc, care protejează pielea de razele UVA şi UVB. Produsele pentru protecţie solară care conţin cele două substanţe sunt mai puţin iritante decât alte loţiuni.

Alte metode prin care ne putem feri de arsurile solare sunt să ne adăpostim sub umbrelele de plajă sau să purtăm şepci, pălării şi haine foarte subţiri, dar care să ne acopere aproape tot corpul.

De asemenea, este indicat ca în intervalul 10.00 – 14.00, când soarele este foarte puternic, să stăm în casă. 

2. Boala indusă de căldură şi insolaţia

Boala de căldură este o afecțiune des întâlnită la atleţi, copii şi oameni în vârstă. Simptomele bolii sunt: slăbiciunea, oboseala, greaţa, durerea de cap, piele umedă şi rece, dar şi transpiraţie abundentă.

Între semnele insolaţiei, se numără confuzia, delirul, pierderea conştiinţei, convulsiile, lipsa transpiraţiei, pielea fierbinte şi uscată cu temperatură în creştere.

Pentru a preveni aceste afecțiuni, este recomandată hidratarea şi desfăşurarea activităţilor la umbră, înainte de ora 10.00 sau după ora 14.00. Sunt recomandate hainele lejere, în culori deschise.

3. Intoxicaţia alimentară

Pentru a preveni intoxicaţia alimentară la picnicurile sau mesele luate cu familia sau prietenii în aer liber, produsele din carne, lactatele şi ouăle trebuie să fie păstrate la rece. Temperaturile ridicate favorizează înmulţirea rapidă a bacteriilor. În plus, alimentele trebuie ţinute separat.

Citeşte şi: Ce alimente nu trebuie păstrate în frigider

Astfel, produsele alimentare care au stat mai mult de oră ore la soare trebuie aruncate.

4. Boala Lyme

Muşcăturile căpuşelor pot provoca boala Lyme. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este să ne ferim de mediile unde se găsesc căpușe, mai cu seamă zonele cu mult lemn și cu iarbă înaltă.

Dacă aceste zone nu pot fi evitate, sunt recomandate hainele deschise la culoare, care să acopere întregul corp, şi o şapcă sau o pălărie. O altă metodă de prevenţie este folosirea insecticidului.

În cazul în care se întâmplă ca cineva să fie muşcat de o căpuşă, insecta trebuie îndepărtată cât mai repede. De obicei, căpuşele transmit boli abia la patru ore după ce au intrat în piele. 

5. Deshidratarea

În timpul verii, organismul pierde foarte multă apă. Deshidratarea poate fi observată prin culoarea închisă a urinei sau prin senzaţia de uscăciune a gurii. În cazuri extreme, deshidratarea duce la slăbiciune, ameţeală, palpitaţii, confuzie, leşin şi lipsa transpiraţiei.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a deshidratării este consumul regulat de apă, evitarea alcoolului şi a produselor cu conţinut mare de zahăr. Alte metode combatere a deshidratării sunt evitarea activităţilor fizice intense în cea mai caldă parte a zilei şi retragerea frecventă în spaţii cu aer condiţionat sau la umbră. 

Citeşte şi: Trei indicii că ești deshidratat

 

 

Cele mai citite

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă