22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportCSM sesisează Inspecţia Judiciară, din nou, cu privire la declaraţiile lui Băsescu...

CSM sesisează Inspecţia Judiciară, din nou, cu privire la declaraţiile lui Băsescu și Udrea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, marţi, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu, care spunea că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu “din silă”, pentru că “sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie”, informează Mediafax

”Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor „Ultimul Cuvânt”- 31.03.2015 – şi „X-PRESS”- 06.04. a.c. difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 02.04.2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CSM. 

Citește și: LIVE TEXT. Traian Băsescu: Am sunat la biroul lui Kovesi ca să aflu numărul procurorului care se ocupă de dosarul ”Flota”

Judecătorul Horațius Dumbravă a declarat că șeful CSM, Marius Tudose, a anunțat, în debutul ședinței plenului CSM, că a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu ultimele afirmații ale fostului președinte Traian Băsescu referitoare la justiție, informează Agerpres.

“Președintele CSM ne-a anunțat chiar la debutul ședinței că a sesizat IJ cu privire la afirmațiile făcute de domnul Traian Băsescu. Urmează ca IJ să facă verificările necesare. (…). A făcut o nouă sesizare după declarațiile de aseară și bănuiesc că dacă aceste declarații continuă după adrenalina pe care ne-a dovedit-o în ultima perioadă personajul în cauză, probabil și cu privire la afirmațiile de acum”, a afirmat Dumbravă la plecarea de la sediul CSM.

Traian Băsescu a mai declarat, luni la B1 TV, că procurorii fac excese cu arestările preventive. 

Citește și: CSM analizează raportul Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile lui Băsescu

”Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că ”un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. ”Nu are nicio şansă”, a adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, şi a precizat că, în opinia lui, ”arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate”.

Citește și: Traian Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive

Președinta ÎCCJ, Livia Stanciu, a reacționat marți la afirmațiile lui Băsescu și a subliniat că  nu înțelege logica discursului lui Băsescu și că observă că au loc din ce în ce mai multe atacuri la adresa magistraților. 

”Nu pot să spun decât că din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost președinte de stat s-a exprimat în astfel de termeni. Un președinte ar trebui să fie un model de comprtament public. Nu intenționez și nu voi intra niciodată în acest gen de dialog, și mai ales nu înțeleg logica acestui tip de discurs, dacă afirmațiile au fost de tipul celor pe care le-ați spus”, a declarat Stanciu.

Citește și: Președinta ÎCCJ, despre declarațiile lui Băsescu: Atacurile la adresa justiției ne descalifică țara

Elena Udrea a scris pe Facebook, prin intermediul echipei de comunicare, în 2 aprilie, următorul mesaj:

” În argumentaţia pe care a avut-o în faţa completului de judecată astăzi, Elena Udrea a invocat, printre altele, şi faptul că alţi politicieni acuzaţi de fapte de corupţie (printre ei şi Vâlcov şi Mazăre) au fost lăsaţi în libertate de ÎCCJ. Chiar a existat un schimb de replici cu procurorul care argumenta necesitatea arestării preventive. Din această perspectivă, deciziile în cazurile Vâlcov şi Mazăre, venite concomitent, deşi nu au fost judecate în acelaşi timp (cel puţin teoretic ?!), par a nu fi întâmplătoare, putând fi menite să justifice o eventuală respingere a contestaţiei avocaţilor Elenei Udrea, lucru care ar fi putut să bată la ochi. ‪#‎Kafka‬”, a subliniat deputata pe Facebook. 

CSM a mai sesizat o dată Inspecția Judiciară cu privire la declarații făcute de Traian Băsescu când a fost dispus sechestrul asigurător la Nana. Astfel, Inspecția Judiciară a decis să fostul președinte, prin afirmațiile lui, a încălcat independența justiției. CSM va analiza, marți, raporul întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile publice ale fostului șef al statului. 

Cele mai citite

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă