16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportDacian Cioloș: Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativă,...

Dacian Cioloș: Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativă, ci una mult mai profundă, la nivelul mentalităţilor

Premierul Dacian Cioloș susține că România beneficiază, în prezent, de cele mai ample garanţii de securitate şi stabilitate economică pe care le-a avut în istorie. Din acest motiv, țara noastră trebuie să valorifice toate oportunitățile, potrivit Agerpres.

„Acest statut privilegiat ne obligă pe toţi cei care ne aflăm astăzi temporar în funcţii de decizie să facem tot ce ţine de noi pentru ca România să profite de această şansă istorică pe care o are. Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativă, ci una mult mai profundă, la nivelul mentalităţilor. De aceea, trebuie să ne asumăm împreună, înainte de toate, nişte valori şi principii de acţiune care să ne dea încredere că putem duce un proiect până la capăt”, a precizat premierul, marți, la Palatul Parlamentului, în deschiderea conferinţei „România competitivă”. 

Șeful Executivului a mai precizat că, în această perioadă, Guvernul intră într-o nouă etapă, care vizează livrarea de rezultate. 
 

„După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării de rezultate. Am urmărit în principal în ultimele luni să deblocăm proiecte care stagnau, să punem bazele unor reforme solide şi unor programe care să ajute la construcţia României”, a explicat Cioloş. 

Similar președintelui Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș a atras atenția că, de cele mai multe ori, strategiile au rămas pe hârtie. În plus, deciziile majore de politică economică au fost luate mai mult sau mai puţin sub presiunea diferitelor organisme internaţionale, a arătat șeful Guvernului.

„Realitatea ultimelor zile ne-a întărit tuturor convingerea că pentru a fi puternici în faţa provocărilor curente trebuie să avem în primul rând o viziune proprie de dezvoltare. În ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile noastre au rămas pe hârtie, în mare parte, iar deciziile majore de politică economică au fost luate mai mult sau mai puţin sub presiunea diferitelor organisme internaţionale. Propunem astăzi să reflectăm împreună la un proiect pentru viitorul României, pornind de la realităţile de astăzi. Ne dorim un proiect care să vină cu o viziune, cu o perspectivă pe termen mediu şi pe termen lung, dar care să conţină măsuri care să poată să fie aplicate chiar începând de astăzi. Viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung a apărut din nevoia de repere în decizii pe care suntem chemaţi să le luăm. Mediul economic a început să se organizeze în ultima perioadă şi cu siguranţă are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de către decidenţii publici din nevoia de predictibilitate. Pe parcursul acestui proces am realizat că dezvoltarea economică este de fapt mai mult decât economie, este o formă de asumare a unui însuşi proiect de societate”, a mai spus premierul Cioloş. 

Citește și: Cioloş: Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea şi o componentă economică

Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, sub înaltul patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis şi cu sprijinul Academiei Române şi al Băncii Naţionale a României, a lansat marţi în dezbatere publică documentul strategic „România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă