12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, despre proiectul de țară: Este nevoie de guvernare responsabilă și...

Klaus Iohannis, despre proiectul de țară: Este nevoie de guvernare responsabilă și decuplarea clientelei de la banul public

Proiectul de țară trebuie să aibă în vedere o guvernare responsabilă, realistă, care să ducă la eliminarea corupției și birocrației, consideră președintele Klaus Iohannis, care participă, marți, la lansarea strategiei Guvernului „România competitivă”.

„Este important să gândim în perspectivă şi să facem pe termen scurt ce ştim că poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabilă, realistă, care să treacă dincolo de termenul scurt şi latura cantitativă în favoarea termenului lung şi abordărilor calitative. Aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor, transparenţă şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei”, a declarat marţi Iohannis, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Cioloş: Proiectul de ţară coordonat de preşedintele Klaus Iohannis va avea şi o componentă economică

Totodată, el a precizat că noul model de dezvoltare trebuie să aibă la bază regândirea relației dintre stat și cetățean.

A fi cetăţean nu înseamnă doar a avea obligaţii fiscale către stat, ci a avea şi dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficienţă în cheltuirea banului public, adică bună guvernare. Cred că o bună guvernare este aceea care susţine performanţa, stimulează producţia şi competitivitatea economică pentru a avea efecte certe în planul economiei reale, pentru a ridica valoarea adăugată şi productivitatea”, a completat şeful statului. 

Șeful statului a mai susținut că trebuie să se pună în aplicare strategiile, astfel încât ele să nu mai rămână doar „pe hârtie”.

Citește și: Concluziile consultărilor la Cotroceni, pe tema Brexitului. Iohannis: este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România

„Ştim cu toţii că în România s-au făcut strategii de toate felurile, dar multe au rămas pe hârtie în diverse sertare de obicei guvernamentale, însă aici mă refer la mai mult decât o listă de măsuri economice, mă refer la măsuri care pot contura sau nu, depinde cum o abordăm, o strategie, mă refer la un model de dezvoltare la care România acum este obligată să se gândească”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă