21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportIohannis: Coldea rămâne la SRI. Reacţia Elenei Udrea

Iohannis: Coldea rămâne la SRI. Reacţia Elenei Udrea

UPDATE: Udrea îl felicită pe Voiculescu pentru nominalizarea lui Hellvig la SRI

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-un interviu pentru Digi 24, că Florian Coldea va rămâne în SRI.

"Domnul Florian Coldea este adjunct al SRI și rămâne adjunct al SRI. Nu e în intenția mea, și cred că nici din partea lui Eduard Hellvig, ca Florian Coldea să fie schimbat. Nu există, cel puţin din partea mea sau a lui Hellvig o intenţie de schimbare bruscă. Nici măcar nu am discutat această chestiune”, a arătat Klaus Iohannis", a spus şeful statului. 

Preşedintele a fost întrebat şi dacă i-a cerut demisia fostului director al SRI, George Maior, sau dacă a fost din proprie iniţiativă.

”Eu vă spun la fel de sincer că şi-a scris demisia, mi-a înaintat-o şi am acceptat-o”, a susţinut Iohannis, care a precizat că s-a întâlnit cu George Maior şi au discutat, după care i-a spus că îşi depune demisia.

”Cum să cer cuiva o demisie? Demisia se face, se scrie sau nu, este un act unilateral de voinţă”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Iohannis și-a anunțat propunerea la șefia SRI. La SIE, ”vorbim altă dată”

Iohannis a declarat că propunerea lui pentru şefia SRI nu a fost contestată de niciun lider politic. 

"Am decis să fac o nominalizare pentru conducerea SRI fiindcă situația generală, după părerea mea, necesita o clarificare și aceasta este o clarificare care depinde de mine. Am judecat destul de mult pe cine să nominalizez și am ajuns la Hellvig, care este o persoană și pregătită, și suficient de calmă pentru a ocupa această poziție. Cred că în etapa în care ne aflăm acum, calmul e un lucru important. Nu a fost niciunul din liderii politici care să-mi fi spus că nu e de acord sau că nu crede că e de acord", a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că aşteaptă de la noul director SRI să conducă instituţia spre europenizare. 

"E nevoie de un director la SRI care duce mai departe SRI-ul în zona europeană. Nu dorim să ajungem în altă zonă. SRI a parcurs un proces de reformare. A devenit una din instituțiile cele mai respectate și e nevoie de cineva care duce mai departe lucrurile. Este nevoie, pe de altă parte, de cineva care are suficientă autoritate și imagine suficient de bună ca să ajute SRI în acest demers. Eduard Hellvig are aceste calități", a adăugat Klaus Iohannis.

Citește și: VIDEO. CSM: Udrea, Hunor și Sârbu au afectat independența Justiției

Preşedintele a subliniat faptul că l-a întrebat pe Eduard Hellvig dacă este de acord să fie nominalizat, dar şi că a vorbit cu toţi liderii formaţiunilor parlamentare. Propunerea preşedintelui va fi supusă votului, săptămâna viitoare, în Parlament.

"L-am întrebat dacă e de acord să fie nominalizat. A fost de acord și am semnat în această seară scrisoarea către președinții Camerelor Parlamentului, în care i-am anunțat că asta e nominalizarea mea, urmând ca săptămâna viitoare să intre în parcurs parlamentar. Cu emoțiile nu rezolvăm nimic. Am căutat o soluție și am găsit această soluție, sper să fie pe placul politicienilor, al parlamentarilor. E bine de știut că am vorbit cu toți liderii de formațiuni politice parlamentare. Am dorit să afle de la mine această propunere de nominalizare. I-am întâlnit pe toți în cursul zilei de azi. Unii au fost direct de acord. Alții au spus că vor să se mai consulte cu partidul, ceea ce mi se pare absolut normal normal", a mai spus Klaus Iohannis. 

Citește și: Ce spune Victor Ponta despre relaţia sa cu șeful SRI Florian Coldea

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă