18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportPreședinta CSM, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea...

Președinta CSM, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Este un demers periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect. Creează un real potențial de instabilitate socială

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se reunește, miercuri, la ora 09.00, pentru a discuta solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare, de către CSM a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. 

Șefa CSM, Mariana Ghena, a declarat, la intrarea în instituție, că magistrații vor „chibzui decizia”, ca răspuns la întrebarea dacă mai există o posibilitate să nu resimțim efectele. În ceea ce privește măsura de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, ea a calificat decizia Executivului ca fiind luată în „mare grabă”.

Totodată, Mariana Ghena a precizat că nu a aflat că președintele Iohannis va participa ședința plenului CSM, însă că aceasta va fi prezidată de șeful statului.

Într-o declarație anterioară, acordată Agerpres, Mariana Ghena a afirmat că adoptarea OUG privind codurile penale este un demers „periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii”, ce creează „un real potențial de instabilitate socială”.

Șefa CSM își exprimă ferm indignarea față de modalitatea prin care Ministerul Justiției „a înțeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege” în promovarea celor două proiecte de acte normative, înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgență, precum și în adoptarea Ordonanței de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

„Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”, a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Președintele Consiliului a atras atenția asupra „riscurilor serioase” la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici și a solicitat celor responsabili reașezarea echilibrată a procedurilor în perimetrul instituțional și democratic. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presă, în care subliniază că adoptarea proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codurilor penale reprezintă o „nesocotire gravă” a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

„Consiliul Superior al Magistraturii precizează că solicitarea Ministerului Justiției, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenție reală în obținerea avizului prevăzut de lege. Anterior ședinței Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiției fost personal înștiințat și invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința Plenului convocată de urgență pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea și dezbaterea solicitării de avizare”, se arată în comunicatul CSM.

Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului.

Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.


Citiți și: BREAKING NEWS. Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Citiți și:Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM. Şeful statului: Este o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte, noaptea, fără avizul CSM, un document atât de sensibil cum este codul penal


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

 

Cele mai citite

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă