18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportBiografie. Cine este Sorin Grindeanu, premierul desemnat al României. Șeful CJ Timiș:...

Biografie. Cine este Sorin Grindeanu, premierul desemnat al României. Șeful CJ Timiș: Nu am niciun fel de vulnerabilitate

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, miercuri seara, că președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat în legislatura 2012-2016 Sorin Grindeanu este noua propunere PSD pentru funcția de premier, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat prima propunere de premier, Sevil Shhaideh.


UPDATE vineri, 30 decembrie: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care l-a numit pe Sorin Grindeanu premier desemnat. El are 10 zile pentru a forma Cabinetul și pentru a merge în fața Parlamentului pentru votul de încredere.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD. Şeful statului l-a desemnat pe Sorin Grindeanu pentru formarea noului Guvern


UPDATE 23.30: Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu a terminat Academia de Informații, nu a urmat la acea instituție cursuri de masterat, ci un curs de o lună și jumătate, alături de alți deputați, fiind membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

„Nu sunt absolvent, nu am terminat Academia de Informații, nu am făcut master acolo, era pur și simplu un curs de o lună și jumătate în care am fost cu mai alți deputați — și de la PNL, și de la PD. Un curs de o lună și jumătate pe siguranță și securitate națională. A fost o părere a conducerii noastre — și de la Cameră, și de la Comisie — neavând nicio legătură cu acest domeniu, absolut niciuna, că ar fi bine să fac un curs de o lună și jumătate, pe care l-am făcut”, a precizat Grindeanu, la Antena 3.

El a susținut că nu este ofițer acoperit, nu a avut vreun contact privilegiat cu serviciile secrete și nu are vulnerabilități. „Nu am niciun fel de vulnerabilitate. Dacă aș fi avut așa ceva aș fi spus în fața colegilor mei în ședință și aș fi refuzat această mare responsabilitate. Pentru că eu o privesc ca și responsabilitate imensă, care apasă pe umerii noștri — ai PSD și ai aliaților noștri, cei de la ALDE—, de a guverna așa cum ne-am angajat să guvernăm pe programul de guvernare pe care oamenii l-au votat și pe care trebuie să îl urmărim cu sfințenie. Cu această responsabilitate nu ne putem juca și de aceea vă spun, am spus-o răspicat și acolo, nu există așa ceva”, a subliniat Sorin Grindeanu.


Conform jurnalistei de investigații Emilia Șercan, Grindeanu este un apropiat al SRI, ea notând, pe Facebook, că absolvit un curs la Academia Națională de Informații a SRI și a fost și membru în Comisia de Control a SRI din Parlament.

Întrebat de jurnaliști, la conferința de presă a PSD, dacă a avut vreo legătură „secretă sau nesecretă” cu Serviciile din România, Sorin Grindeanu a declarat: „Nici, nici”.

Totodată, Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.


Citește și: EXCLUSIV. Comunistul de fier din guvernarea Adrian Năstase căruia îi datorează Sorin Grindeanu startul în politică. Ce nu știa Dragnea despre prim-ministrul propus azi lui Iohannis

Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.


În 22 decembrie, premierul propus de PSD preciza, pe Facebook, că nu dorește un post în Guvern, întrucât dorește să își ducă mandatul la final.

„Speculațiile legate de o posibilă numire a mea ca ministru în viitorul Guvern nu au corespondent în realitate. Am spus-o în nenumărate rânduri, am repetat-o astăzi în cadrul unei conferințe de presă: am fost ales de timișeni pentru a fi președinte al Consiliului Județean și îmi voi duce mandatul la final”, preciza noua propunere de premier a PSD.

Anterior, în 20 decembrie Grindeanu a fost întrebat în plenul CJ Timiș dacă va fi prim-ministrul României. În acest context, el a răspuns:

„Eu v-am învăţat lucrul ăsta şi mă ţin de el, chiar dacă apreciez tenacitatea dumneavoastră, şi anume: cât o să fiu în această funcţie, aici facem administraţia judeţului Timiş şi o să răspund la întrebări legate de administraţia judeţeană. Chestiunea cred că a fost mai mult o glumă de sfârşit de an a domnului Lelescu. Eu îmi văd de treabă aici şi nu amestec lucrurile. Tocmai fiindcă este o chestiune politică, nu dau răspuns la întrebări politice. Dacă aveţi întrebări legate de administraţia judeţeană, vă răspund cu drag”, a spus Sorin Grindeanu.


Citește și: Averea premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu: Președintele Consiliului Județean Timiș deține trei terenuri și are un împrumut de 44.000 de euro

Președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu, propus, miercuri, de PSD pentru funcția de prim-ministru, deține o casă, trei terenuri și are un credit de peste 44.000 de euro.


În conferința de presă susținută, miecuri după-amiază, la sediul PSD, Sorin Grindeanu a precizat că este o mare responsabilitate propunerea sa ca premier și a explicat de ce la jumătatea lunii decembrie afirma că nu își dorește să facă parte din Guvern.

„Multumesc colegilor mei pentru votul de azi din Comitetul Executiv. E o mare responsabilitate şi simt în spate această responsabilitate, nu doar a votului pe care l-am primit azi din partea colegilor mei, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să îl punem în practică. Am avut o rugăminte în faţa colegilor din CEx, dar în primul rând o rugăminte faţă de preşedintele partidului, faţă de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături fiind cel care a coordonat echipa, cel care a făcut acest programul de guvernare pentru a ajuta la implementarea acestuia”, a precizat Sorin Grindeanu.

Întrebat de ce s-a răzgândit, în condiţiile în care anunţase că nu vrea să fie ministru sau premier, acesta a spus: „Declaraţia mea a fost că nu îmi doresc să intru în guvern la acel moment. Dar eu înţeleg momentul şi sunt de 20 de ani membru PSD. Tot timpul trebuie să simţi şi responsabilitatea oamenilor care cred în tine”.

Întrebat în continuare dacă are legături cu preşedintele Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu a spus că l-a văzut o singură data pe şeful statului. „I-am văzut o singură dată pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, când a venit în vizită la Timişoara, în urmă cu o lună şi jumătate, o vizită oficială. Fiind preşedinte de CJ, l-am aşteptat la aeroport aşa cum e normal”, a răspuns social-democratul.

Originar din Caransebeș, Sorin Grindeanu este fiul fostului director al Liceului Pedagogic și inspector școlar general, actualul consilier județean, Nicolae Grindeanu. Familia lui Sorin Grindeanu preciza, în 18 decembrie, că el nu și-ar dori o funcție în Guvern. Potrivit Express de Banat, el a fost dorit de Liviu Dragnea prin prisma faptului că este președinte de consiliu județean, și pentru că este susținut și de aripa Ponta-Sârbu, de care este foarte apropiat.

Cine este Sorin Grindeanu, noua propunere pentru funcția de premier a PSD:

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992 a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când, pentru doi ani, a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate. 
  
Din luna noiembrie 2001 și până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar din anul 2008 până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat de Timișoara, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent. 
  
 În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat poziția de ministru pentru Societatea Informațională, în Guvernul Ponta. 

În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepresedinte al PSD Timiș. 
  
 În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupa și în prezent. 
  
 Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005, de 503 mp, și un altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 hă în comuna Banloc din județul Timiș. Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie, actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu sumă de 30.000 de euro.

Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția să este acționar. El are și un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro. La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul că ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu. 


Citește și: LIVE TEXT. PSD a anunțat numele noii propuneri de prim-ministru, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh: Propunerea noastră este Sorin Grindeanu. Din câte știu eu, nu este agent Hezbollah, nici Hamas


Citește și: Reacția lui Sorin Grindeanu, după ce a fost propus ca premier de PSD: Nu voi face mișcări în Guvern și mișcări politice fără colegii mei

Noua propunere a PSD pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri după-amiază, în conferința de presă de la sediul PSD, că nu intenționează să facă mișcări politice în Guvern fără acordul colegilor de partid.


Citește și: Liviu Dragnea: Nu renunț pe viață la intenția de a deveni premierul României


Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Un al doilea refuz al președintelui Iohannis ar fi un gest suicidal

Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține un al doilea refuz al președintelui Klaus Iohannis la propunerea de premier a PSD ar fi „un gest suicidal”, care ar determina începerea procedurii de suspendare.


Citește și:  Reacția Ralucăi Turcan, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Propunerea de prim-ministru marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, califică noua propunere de premier a PSD drept „o înfrângere a lui Liviu Dragnea în interiorul partidului”, după ce, marți, președintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh la conducerea Guvernului.


Citește și: Traian Băsescu, despre decizia PSD de a-l propune pe Sorin Grindeanu ca premier: Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă în capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică

Președintele PMP și fostul șef al statului, Traian Băsescu, susține că propunerea PSD – ALDE pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, „lasă suspiciuni serioase”, având în vedere că a urmat cursurile Academiei de Informații.


CItește și: Liviu Dragnea despre Sorin Grindeanu, la Antena 3: L-am întrebat dacă se teme că-i sare vreun schelet din frigider

Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, a participat miercuri, la „Sinteza zilei”, la prima emisiune tv din calitatea sa de aspirat la funcția de șef al Guvernului. Politicianul a fost însoțit în platoul Antena 3 de liderul social democrat Liviu Dragnea, cel care, anterior declarase că o comisie ce va fi înființată la partid va supraveghea atent acțiunile prim-ministrului și ale Executivului. .

 


Citește și: Averea premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu: Președintele Consiliului Județean Timiș deține trei terenuri și are un împrumut de 44.000 de euro

Președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu, propus, miercuri, de PSD pentru funcția de prim-ministru, deține o casă, trei terenuri și are un credit de peste 44.000 de euro.


 

 

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă