15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialArad: Zeci de pacienţi au pierdut cardurile de sănătate

Arad: Zeci de pacienţi au pierdut cardurile de sănătate

Peste 90 de arădeni și-au pierdut deja cardurile de sănătate și au depus cereri pentru a obține un duplicat contra cost, în timp ce 20.000 de carduri au fost returnate de Poșta Română Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), informează Mediafax.

Reprezentanții CJAS Arad, au precizat că, până luni, au fost tipărite 306.000 de carduri de sănătate beneficiarilor din județ, dar 20.000 dintre acestea au fost returnate de către Poșta Română instituției pentru că destinatarii nu au fost găsiți la domiciliu.

Citeşte şi: UPDATE. Pacienții reclamă probleme de funcționare a cardului de sănătate. Șeful CNAS: Sistemul nu este blocat, a existat o întârziere în răspuns

O parte dintre cei care nu au primit acasă documentele au mers la ghișee, în ultimele zile fiind eliberate astfel 3.665 de carduri de sănătate.

Dintre cei care au primit cardurile, 90 de arădeni au declarat deja că le-au pierdut și au solicitat eliberarea unui duplicat.

Reprezentanții CJAS Arad spun că duplicatele vor fi eliberate contra cost, în termen de 30 de zile, după ce solicitanții au completat o cerere-tip.

Un număr de 1.755 de carduri au fost tipărite cu erori, astfel că vor fi schimbate pe cheltuiala statului, iar 72 de persoane au refuzat să primească documentul invocând motive religioase sau de conștiință.

Citeşte şi: Președinte CNAS: Cetățenii care nu au primit cardul până la 1 mai vor beneficia în continuare de servicii medicale

Pe de altă parte, la sediul CJAS au fost depuse, luni, șapte sesizări privind nefuncționalitatea sistemului informatic de validare a cardurilor, toate sesizările fiind depuse de către furnizori de servicii medicale din județ.

Din 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Din prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, spitalele au făcut internări validate cu cardul de sănătate, cât şi în urma verificării asiguraţilor în sistem, în cazul celor care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi.

“Vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienţii au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor”, declara preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului.

Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, în 29 martie, că aproape 840.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale şi medicamente şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

 

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă