3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialDe ce nu a putut fi salvată femeia care s-a aruncat de...

De ce nu a putut fi salvată femeia care s-a aruncat de pe bloc

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) susţine că strategia naţională de prevenţie a suicidului devine o necesitate, iar atât timp cât nu există o lege care să reglementeze modul de intervenție în comportamentul suicidar manifest, medicii și polițiștii nu pot interveni în forță, informează Mediafax.

“Strategia națională de prevenție a suicidului devine o necesitate stringentă a României de astăzi. Afirmăm acest lucru ca urmare a terifiantului caz din București, în care o persoană aflată în criză suicidară, aflată pe terasa unui bloc, a amenințat că se sinucide și a reușit acest lucru la capătul a 35 de ore în care nimeni nu a putut să o convingă să renunțe la acest gest. De ce nu s-a intervenit în forță pentru oprirea acestei persoane de la sinucidere? Se pare că atât timp cât nu există o lege care să reglementeze strategia de intervenție în comportamentul suicidar manifest, profesioniștii din sănătatea mintală sau specialiștii din Poliție nu au cum să își asume responsabilitatea unei intervenții în forță”, arată Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS).

Citeşte şi: Sinucidere pe Calea Victoriei. Femeia care a stat 35 de ore pe bloc s-a aruncat în gol

Reprezentanții ARPS susțin că, în astfel de cazuri, este necesar un efort conjugat al tuturor specialiștilor, “pentru ca intervenția să se soldeze cu salvarea de vieți”.

“Pentru că, așa cum este și crezul Aliantei Române de Prevenție a Suicidului, sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenită”, se mai arată în comunicat.

O femeie în vârstă de 63 de ani care se urcase pe un bloc de opt etaje din centrul Capitalei și amenința că se sinucide de joi, de la ora 11.00, s-a aruncat de pe imobil, vineri după-amiază, ea neputând fi convinsă să renunțe la acest gest nici de negociatori, nici de soțul său.

Citeşte şi: Ce spune Raed Arafat despre intervenţia în cazul sinuciderii de pe Calea Victoriei

Potrivit unor surse din Poliție, femeia care se urcase pe blocul de pe strada George Enescu de joi dimineață, amenințând că se aruncă, suferea de depresie după ce fiica ei murise de cancer, aceasta fiind singurul copil al femeii.

Negociatorii Poliției Capitalei au încercat neîntrerupt, timp de peste 30 de ore, să o convingă pe femeie să coboare, inclusiv aducându-i banii pe care spunea că îi datorează la întreținere, potrivit surselor citate. Polițiștii l-au adus pe bloc și pe soțul femeii pentru a o convinge să renunțe la gestul său.

Înainte de a se urca pe clădire, femeia ar fi anunţat-o pe casiera blocului că doreşte să moară pentru a-şi revedea fiica. Femeia avea antecedente medicale şi a fost internată pentru depresie.

Conform procedurii în astfel de situații, în cauză a fost deschis un dosar pentru moarte suspectă.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă