16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProblemă cu cardurile de sănătate, în Prahova

Problemă cu cardurile de sănătate, în Prahova

Aproximativ 10.000 de asiguraţi din judeţul Prahova nu au primit, până în prezent, cardul de sănătate, în timp ce alte 10.000 de carduri au fost distribuite medicilor de familie pentru a le da pacienților, informează Mediafax.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Prahova susțin că aproximativ 20.000 de carduri de sănătate care ar fi trebuit să fie distribuite prin poștă asiguraților din județ au fost returnate instituției.

Citește și: Arad: Zeci de pacienţi au pierdut cardurile de sănătate

În aceste condiţii, reprezentanţii CAS Prahova au decis să distribuie jumătate din cardurile returnate, respectiv 10.000, prin intermediul medicilor de familie, care le vor livra pacienţilor lor.

”Din cele 20.000 de carduri naţionale de asigurări de sănătate restituite de către compania Poşta Română Casei de Asigurări în sensul că poşta nu a reuşit să le distribuie, instituţia noastră a reuşit, cu ajutorul medicilor de familie, să distribuie jumătate, adică aproximativ 10.000 de carduri de sănătate, cealaltă jumătate, adică 10.000, se află încă în posesia instituţiei noastre”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache.

Luni, la Casa de Asigurări de Sănătate Prahova s-au format cozi, asiguraţii venind să îşi ridice cardurile de sănătate.

Reprezentantul CAS Prahova a precizat că, pe lângă cei pe numele cărora a fost emis cardul, dar nu l-au primit, există şi o categorie de asiguraţi, respectiv persoane de peste 18 ani, pentru care nu a fost emis cardul de sănătate.

Tudorache a spus că nici cei la care nu a ajuns cardul de sănătate, nici cei pe numele cărora cardul nu a fost emis nu ar trebui să aibă probleme în a primi servicii medicale de la furnizorii aflaţi sub contract cu CAS.

Citește și: UPDATE. Pacienții reclamă probleme de funcționare a cardului de sănătate. Șeful CNAS: Sistemul nu este blocat, a existat o întârziere în răspuns

”La momentul acesta orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu CAS Prahova va furniza servicii medicale persoanei asigurate care se prezintă, indiferent dacă are sau nu asupra sa cardul de sănătate. CAS Prahova a luat legătura cu Colegiul Medicilor Prahova, farmacii şi în general cu toţi furnizorii de servicii medicale şi a comunicat că în perioada de debut a implementării, toate persoanele asigurate trebuie să primească servicii medicale, indiferent dacă, din varii motive, au sau nu la dânşii cardul naţional de sănătate”, a mai spus Cătălin Tudorache.

În judeţul Prahova au fost emise aproape 530.000 de carduri pentru asiguraţi, aproximativ 20.000 dintre acestea fiind returnate instituţiei de către furnizorul de servicii poştale.

Din 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Din prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, spitalele au făcut internări validate cu cardul de sănătate, cât şi în urma verificării asiguraţilor în sistem, în cazul celor care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi.

“Vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienţii au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor”, declara preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului.

Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, în 29 martie, că aproape 840.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale şi medicamente şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă