16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAlina Bica, din nou în Penitenciarul Târgşor

Alina Bica, din nou în Penitenciarul Târgşor

Alina Bica, fosta șefă DIICOT, a fost transferată din Arestul Poliţiei Capitalei în Penitenciarul Târgşor, după ce a fost trimisă în judecată pentru luare de mită pentru a-i clasa un dosar omului de afaceri Horia Simu, potrivit Mediafax

Potrivit unor surse judiciare, Alina Bica a fost transferată, joi, din Arestul Central al Poliţei Capitalei, unde era încarcerată din 2 septembrie, în Penitenciarul de Femei Târgşor, din judeţul Prahova.

Citește și: Alina Bica, trimisă în judecată, într-un nou dosar. Fosta șefă DIICOT ar fi măsluit dosarul lui Horia Simu

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată, pe 25 septembrie, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită și respectiv complicitate la dare de mită pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe fosta şefă a DIICOT Alina Mihaela Bica, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită şi participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la dare de mită şi omul de afaceri Horia Simu, arestat în altă cauză, pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acționat fără vinovăție.

Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Şerban Pop și ale Alinei Bica şi le-au pus poprire pe conturi.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost arestaţi în acest caz, pe 2 septembrie, de instanţa supremă.

Alina Bica a fost arestată preventiv şi în perioada 22 noiembrie 2014 – 21 aprilie 2015.

Citește și: Alina Bica, arestată, din nou. Ar fi primit șpaga, deși avea indicii că ar putea fi urmărită

Alina Bica este judecată în prezent în alte două dosare de corupție, în care a fost arestată timp de cinci luni.

În dosarul “Bica 1”, fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de “Bica 2”. Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie.Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

În urma unei decizii a instanţei supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului “Bica 2”.

Alina Bica a fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă