13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialLeacuri din natură: Cinci plante de primăvară care nu trebuie să-ți lipsească...

Leacuri din natură: Cinci plante de primăvară care nu trebuie să-ți lipsească din casă

Dincolo de culorile și parfumurile cu care ne înfrumusețează viața de zi cu zi, plantele de primăvară pot fi folosite și în scopuri medicinale, după rețete și recomandări care datează de sute de ani.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a descoperi care sunt plantele de primăvară care pot fi folosite ca remedii naturale.

Urzicile, margaretele, socul, păpădiile, leurda și gălbenelele conțin substanțe care aduc beneficii importante organismului. Acestea pot preveni infarctul, accidentul vascular cerebral, bolile de rinichi, pot înlătura astenia de primăvară și pot combate numeroase alte afecțiuni, potrivit site-ului worldguide.eu. 

Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți DETOXIFIEZI organismul

1. Gălbenelele

Gălbenelele sunt printre cele mai eficiente plante în tratarea rănilor de la nivelul pielii – zgârieturi, inflamații, înțepături, vânătăi sau răni deschise, potrivit site-ului frugallysustainable.com. Fitochimicalele acestor plante sunt foarte eficiente în combaterea bacteriilor, virusurilor sau fungilor. 

Astfel, gălbenelele pot fi folosite pentru tratarea arsurii solare a pielii, infecțiilor urechilor, roșeții ochilor, iritațiilor copiilor, provocate de pamperși, dar și a mușcăturilor de insecte, eczemelor sau acneei.

Tinctura de gălbenele se pregătește cu flori desprise din tulpină și ulei de semințe de struguri, de susan, migdale sau de măsline. 

După recomandările site-ului 5orangepotatoes.com, se pun florile într-un borcan, iar peste ele se toarnă uleiul. Se lasă la înmuiat timp de una-două săptămâni. Se scutură borcanul periodic. După cele două săptămâni, se strecoară tinctura și se toarnă într-un alt borcan. 

Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți stimulezi fertilitatea

2. Păpădia

La fel ca majoritatea plantelor de primăvară, păpădiile conțin substanțe care purifică sângele. În plus, stimulează organele digestive, rinichii și vezica urinară. 

Laptele de păpădie este folosit pentru prevenirea gutei și bolilor de rinichi, în timp ce frunzele, tulpinile și florile de păpădie pot fi folosite pentru tincturi care pot calma durerile reumatice și pot vindeca eczemele. 

Păpădiile pot fi consumate în formă de „miere”, preparată cu trei pumni de flori, un litru de apă, un kilogram de zahăr și coaja rasă și sucul de la o lămâie. 

Se pun florile într-o oală cu apă. Se pune un capac peste oală și se lasă florile la înmuiat timp de o oră. Se fierbe compoziția pentru câteva minute și se lasă la răcit peste noapte.

Apoi, se scot florile de păpădie, se adaugă zahărul, sucul și coaja de lămâie, se amestecă încontinuu și se lasă să scadă, până când lichidul devine mai dens. 

Citește și: FOTO. Câte cuburi de zahăr conțin cele mai consumate alimente

3. Urzica

Urzicile sunt remedii eficiente pentru durerile de articulații, bolile căilor respiratorii sau problemele urologice, datorită conținutului lor ridicat de vitamine C și A, săruri minerale, magneziu și fier. 

De asemenea, urzicile combat eficient astenia de primăvară, lipsa apetitului, constipația, diareea, durerile menstruale, dar și diabetul. 

Urzicile pot fi consumate în salată, pregătită cu 200 g de urzici tinere, o linguriță de iaurt natural, o linguriță de suc de lămâie, trei linguri de ulei, un cățel de usturoi, sare și piper după gust.

Salata se prepară ușor: se spală și se usucă urzicile, după care se amestecă cu celelalte ingrediente. 

Citește și: 10 alimente care te feresc de răceala de PRIMĂVARĂ

3. Margaretele

Ceaiul de margarete stimulează apetitul și îmbunătățește digestia și metabolismul. Ceaiul reduce tusea, calmează iritațiile, desfundă porii, curăță pielea și vindecă rănile. 

În plus, margaretele pot fi folosite pentru combaterea asteniei de primăvară și a problemelor gastro-intestinale. 

Tinctura de margarete se pregătește foarte simplu, doar cu flori și alcool. Margaretele se strivesc și se lasă în alcool pentru o perioadă între două și șase săptămâni.

După aceea, se folosește în cantități de 10 până la 50 de picături pe zi, aplicată pe vânătăi. Dacă este prea concentrată, tinctura se poate dilua.

Citește și: Top 10 MITURI despre alimentele nesănătoase

4. Socul

Ceaiul de soc este un remediu eficient pentru mai multe afecțiuni, între care se numără constipația, edemele, durerile menstruale, febra, diabetul sau inflamațiile.

De asemenea, socul combate celulita, acneea și starea de oboseală. 

Fructele de soc conțin o cantitate mare de vitamina C și pot fi consumate sub formă de suc sau marmeladă, pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. 

În plus, frunzele de soc pot fi folosite pentru vindecarea vânătăilor sau altor răni, dar și pentru calmarea durerilor provocate de entorse. 

Pentru prepararea sucului, se spală și se curăță boabele de soc, după care se pun la fiert timp de 15 minute. După ce se răcește lichidul obținut, se scurg și se toarnă în sticle sau în borcane. 

Citește și: GRAFIC. Ce cantitate de alimente să mănânci ca să nu te îngrași

5. Leurda

Usturoiul săbatic sau „leurda” are beneficii asupra digestiei și presiunii arteriale. Prin urmare, planta previne infarctul și accidentul vascular cerebral. 

În plus, leurda este un remediu eficient pentru astenia de primăvară. 

Salata de leurdă, pregătită cu cașcaval și nuci de pin este un mod excelent de a profita de proprietățile binefăcătoare ale plantei. 

Se spală și se usucă două legături de frunze de leurdă, după care se taie în fâșii. Se folosește o linguriță cu nuci de pin, care se coc și se amestecă cu frunzele, 50 de grame de parmezan sau un alt tip de cașcaval, puțin ulei de măsline, sare și piper după gust. 

Cele mai citite

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...

Vama Veche: Marș de solidaritate în memoria celor doi studenți uciși de Vlad Pascu

Zeci de tineri participă joi după-amiază la un marş de solidaritate în memoria celor doi studenţi ucişi de Vlad Pascu în accidentul de la...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă