13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCoreea de Sud a decis unde va fi amplasat scutul antirachetă american....

Coreea de Sud a decis unde va fi amplasat scutul antirachetă american. Decizia a stârnit nemulțumirea locuitorilor din zonă

Coreea de Sud a anunțat, miercuri, locul în care va fi amplasat scutul antirachetă american. Este vorba de comitatul Seongju, situat în sud-estul țării, potrivit agențiilor Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Sistemul va fi desfăşurat în comitatul Seongju, la circa 200 km sud-est de Seul, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, care face referire la un acord între ministrul american al apărării, Ashton Carter, şi omologul său Han Min-Koo. Operaţiunea se va încheia până la finalul lui 2017. „Sperăm că locuitorii din Seongju vor susţine această desfăşurare„, a precizat ministerul. 

Citește și: Coreea de Nord lansează noi amenințări privind sistemul antirachetă care va fi amplasat în Coreea de Sud

Mmplasarea în această zonă va permite sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) să asigure protecţie pentru până la două treimi din populaţie, pentru centralele atomice, uzine şi depozitele de stocare a petrolului, a mai spus Ministerul Apărării.

Locuitorii din regiune sunt nemulțumiți de decizia autorităților. Astfel, mii de locuitori din această regiune izolată au defilat, miercuri, în oraşul Seongju, agitând pancarte prin care îşi proclamau „opoziţia absolută faţă de desfăşurarea THAAD”, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. 

Kim Hang-Gon, responsabil local, şi în jur de alte zece persoane au declanşat o grevă a foamei şi şi-au provocat răni la degete pentru a scrie slogane cu propriul lor sânge. 

„Desfăşurarea THAAD ameninţă condiţiile de viaţă pentru 45.000 de locuitori din comitat, din care 60% cultivă pepeni”, au precizat într-un comunicat cei care se opun proiectului.

Citește și: SUA va amplasa un scut de apărare antirachetă în Coreea de Sud. Cum răspund Rusia și China

SUA şi Coreea de Sud a anunţat desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD săptămâna trecută, după ce Washingtonul l-a plasat pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un pe lista sa de sancţiuni. Anunţul a provocat nemulţumirea Rusiei şi a Chinei, principalul aliat al Phenianului, care acuză Washingtonul că vrea să facă o demonstraţie de forţă în regiune. 

După al patrulea test nuclear nord-coreean de la 6 ianuarie, tensiunile s-au agravat în permanenţă în peninsulă. Sistemul THAAD lansează rachete concepute pentru a intercepta şi distruge rachete balistice atunci când acestea nu au intrat încă în atmosferă, în prima fază a zborului. 
 

 

Cele mai citite

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă