15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialȘefa FMI avertizează că piețele financiare mondiale sunt instabile

Șefa FMI avertizează că piețele financiare mondiale sunt instabile

Șefa FMI, Christine Lagarde a atras atenția, miercuri, asupra riscului de extindere a turbulențelor de pe piețele financiare mondiale, informează Mediafax.

”Ceea ce s-a demonstrat în ultimele săptămâni este cât de important este locul ocupat de Asia în economia globală și cât de mult turbulențele de pe o piață asiatică se pot propaga în restul lumii”, a declarat Christine Lagarde, într-o conferință organizată în capitala Indoneziei, Jakarta.

Piețele bursiere și monedele multor economii emergente au înregistrat evoluții volatile după decizia de luna trecută a autorităților chineze de a devaloriza yuanul.

Citește și: Estimările șefei FMI privind evoluția economiei mondiale

mai mult, șefa FMI a apreciat că economia mondială se confruntă simultan cu o reechilibrare a economiei chineze, o încetinire a creșterii economiei japoneze, o scădere a prețurilor la materii prime și cu incertitudinile referitoare la data la care Rezerva Federală americană va majora dobânda de bază.

În acest context incert, directorul FMI a insistat asupra necesității ca fiecare țară să adopte o politică bugetară și monetară prudentă pentru a fi în măsură să absoarbă eventualele șocuri. ‘Autoritățile și organismele de supervizare trebuie să rămână vigilente, în special când au de a face cu produse financiare noi și inovative’, a spus Christine Lagarde.

Marți, Christine Lagarde a declarat că în acest an creșterea economiei mondiale este posibil să fie mai slabă decât se preconiza anterior. Aceasta după ce, în urmă cu două luni, FMI a revizuit în scădere la 3,3% prognoza privind avansul economiei mondiale în acest an, de la 3,4% anul trecut.

În cazul României, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă