12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Alăptarea reduce riscul de apariție și de recidivă a cancerului la...

STUDIU. Alăptarea reduce riscul de apariție și de recidivă a cancerului la sân

Un nou studiu american arată că alăptarea reduce cu peste 25% riscul femeilor de a fi diagnosticate cu cancer la sân și scade cu 30% probabilitatea ca boala să recidiveze, scrie Daily Mail.

Citește și: 10 simptome ale CANCERULUI, pe care oamenii le ignoră

Cercetătorii cred că beneficiul alăptării se explică prin reducerea nivelurilor hormonului feminin, estrogen, care este cunoscut pentru cauzarea cancerului.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de peste 1600 de femei bolnave de cancer la sân, care au completat un chestionar despre alăptare.

Astfel, rezultatele studiului au arătat că alăptarea reduce cu peste 25% riscul femeilor de a fi diagnosticate cu cancer la sân și scade cu 30% probabilitatea recidivării.

De asemenea, rezultatele au demonstrat că durata alăptării influențează relația dintre aceasta și probabilitatea apariției maladiei. Cu cât alăptează mai mult, femeile sunt cu atât mai puțin predispuse la diagnosticarea cu cancer. Durata de alăptare recomandată de medici este de șase luni.

„Protecția împotriva cancerului a fost mult mai puternică la femeile care au alăptat pentru șase sau mai multe luni”, a spus cercetătoarea Marilyn Kwan.

Totuși, rezultatele cercetării au arătat că alăptarea protejează femeile doar împotriva apariției tipului obișnuit de cancer la sân, nu și împotriva formelor rare.

Citește și: STUDIU. Peste 16.000 de copii din România au cel puţin un părinte în închisoare

Alte studii au arătat că alăptarea are mai multe beneficii pentru sănătatea mamei și copilului, dincolo de a proteja mama de cancer.

O cercetare din anul 2014 a arătat că alăptarea ajută mamele să scadă în greutate după sarcină, întrucât producerea de lapte consumă calorii. În plus, copiii alăptați de mamele lor sunt mai puțin predispuși la infecții sau la alergii.

Pe de altă parte, multe mame cred că alăptarea este incomodă și jenantă în spațiile publice. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă