16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Atentatele de la Bruxelles. Trei atacatori, identificați. Numărul morților a crescut...

FOTO. Atentatele de la Bruxelles. Trei atacatori, identificați. Numărul morților a crescut la 32, iar cel al răniţilor la 300

UPDATE 22.20: Un nou bilanţ provizoriu al atentatelor de la Bruxelles indică 300 de răniţi, dintre care 61 în stare critică şi patrru neidentificaţi. Ministrul belgian al Sănătăţii a precizat că numărul deceselor rămâne deocamdată neschimbat.

UPDATE 21.40: Al doilea atentator sinucigaş de la aeroportul din Bruxelles a fost identificat, au declarat ca fiind Najim Laachraoui, au declarat miercuri surse din poliţie pentru AFP.

Numele acestuia a fost vehiculat de presă şi miercuri dimineaţă, însă jurnaliştii au făcut asocierea greşită cu alt bărbat din grupul de trei ce apărea în poza difuzată de poliţie pentru a ajuta la prindere suspecţilor.
 
Procurorii belgieni au anunţat oficial, miercuri, numele unuia dintre sinucigaşii de la aeroportul din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui, şi al celui de la metrou, fratele său Khalid.

Najim Laachraoui avea legătură şi cu atentatele din 2015, de la Paris. Anchetatorii francezi i-au stabilit adevărata identitate abia săptămâna trecută, pe baza probelor ADN culese din case conspirative unde teroirşii au pregătit atacurile.

UPDATE 21.10: Traficul de pasageri pe aeroportul Bruxelles-Zaventem, închis în urma atacurilor teroriste de marţi, nu va fi reluat cel puţin până sâmbătă, a anunţat miercuri seară un reprezentant al societăţii care gestionează acest aeroport. ‘Încă nu suntem în măsură să spunem dacă zborurile comerciale vor putea fi reluate sâmbătă’, a declarat, potrivit agenţiei France Presse, purtătorul de cuvânt al societăţii Brussels Airport.

UPDATE 16.44:Cadavrul unei victime a atentatului de la Zaventem a fost descoperit în apropierea aeroportului, transmite La Derniere Heure, citând agenția Belga. Anterior, procurorul general al Belgiei anunțase 31 de morți. 

UPDATE 15.40: Toate stațiile de metrou din Bruxelles se vor închide la ora 19.00. 

UPDATE 15.00De asemenea, au apărut noi detalii despre atentatele de marți: Ibrahim El Bakhraoui s-a aruncat în aer la aeroport, în timp ce fratele lui, Khalid,  s-a detonat la metroul din Maelbeek, conform RTBF, care citează surse din Poliție. Cei doi erau delicvenți cunoscuți, iar autoritățile au stabilit că aveau legături cu rețeaua de teroriști care a pus la cale atentatele de la Paris. 

Procurorul general al Belgiei, Frederic Van leew, a mai precizat că autoritățile au efectuat o serie de percheziții într-un apartament din cartierul Schaerbeek, unde au descoperit ”toate elementele pentru fabricarea unor bombe: 15 kilograe de explozibil (același tip de explozibil a fost folosit și la atentatele de la Paris), 150 litri de acetonă, apă oxigenată, detonatoare”. 

La perchezițiile de miercuri după-amiază, oamenii legii au descoperit, într-un tomberon de lângă blocul unde au găsit explozibilii, un laptop aruncat, în care se afla testamentul lui Ibrahim El Bakhraoui. În testament, Ibrahim El Bakraoui a scris că ‘nu mai ştia ce să facă’ pentru că era ‘căutat peste tot’.

Procurorul general al Belgiei a revenit și asupra numărului de morți: 11 victime au fost în urma exploziei de pe aeroport și alte 10 victime, în urma exploziei de la metrou. 

De asemenea, au apărut și povești ale supraviețuitorilor atentatelor teroriste: Un misionar mormon american, rănit în atacurile de la Bruxelles, a fost foarte aproape de scena terorii la atacul asupra maratonului din Boston şi s-a aflat şi toamna trecută la Paris.

Aeroportul Zaventem va rămâne închis și joi pentru pasageri, transmite RTBF. 

UPDATE 14.19Guvernul declară DOLIU național în România, în memoria victimelor

UPDATE 14.14: Al treilea terorist care voia să se arunce în aer și a renunțat nu a fost identificat, a anunțat procurorul general al Belgiei, care a confirmat identitatea celor doi atacatori care s-au detonat – frații Khalid si Brahim El Bakraoui. 

De asemenea, numărul răniților în atentatele de la Bruxelles a crescut la 270.

De asemenea, vor fi trei zile de doliu național în Belgia. Din rațiuni de securitate, a fost amânat meciul Belgia – Portugalia, conform RTBF. 

UPDATE 13:50: La doar patru luni de la atacurile mortale din Paris, primele pagini ale ziarelor din toată lumea sunt din nou pline cu imagini ale unor noi atrocităţi, presupuse a fi făcute de militanţii Statului Islamic. Ce au titrat cele mai importante publicații internaționale despre atentatele de la Bruxelles citiți aici:  FOTO. Atacurile din Bruxelles, miercuri, pe prima pagină a principalelor ziare de pe întreaga planetă

UPDATE 13.25Directoare de la Autoritatea Navală Română, rănită în atentatele de la Bruxelles

UPDATE 13.20: Informațiile difuzate de La Derniere Heure au fost infirmate de autorități: bărbatul identificat inițial la Anderlecht drept Najim Laachraoui nu era suspectul, notează publicația belgiană. 

Citește și: FOTO. Momente de reculegere, la Bruxelles, în memoria victimelor

UPDATE 12.25: Parchetul Federal nu confirmă această informație, dar a anunțat o conferință de presă la ora 13.00, conform La Derniere Heure.

UPDATE 12.15: Zeci de persoane s-au strâns, miercuri,la prânz, în fața Bursei din Bruxelles, să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de marți (atașate fotografii în galerie), transmite RTBF. 

UPDATE 11.52: Najim Laachraoui s-ar fi oprit, miercuri dimineață, la Anderlecht, conform unor surse citate de La Derniere Heure. El ar fi fost prins la Anderlecht, mai scrie presa belgiană. 

Premierul francez Manuel Valls se va întâlni, în această după-amiază, la Bruxelles, cu omologul său belgian, Charles Michel, conform RTBF. 

UPDATE 11.10: Ministerul de Externe a emis o avertizare de călătorie în Belgia, unde se menține alerta de gradul 4. „ameninţare serioasă şi iminentă”. 

De asemenea, Oficiul pentru Analiza Amenințării (OCAM) a anunțat şi o întărire a dispozitivului militar din capitala Bruxelles și a controalelor la frontiere. A fost dispusă întărirea pazei tuturor aeroporturilor, gărilor, centralelor nucleare și a portului maritim din Anvers, conform MAE.

Aeroportul Zaventem rămâne închis, iar circulaţia feroviară în / dinspre capitala Bruxelles va fi reluată treptat. Centrele comerciale sunt deschise, iar activitatea cotidiană revine, treptat, la normalitate.

Totodată, a fost creată o linie telefonică de urgență, cu număr de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anunțat numărul de telefon de urgență +32 78 15 1771.

UPDATE 10.49: Premierul francez Manuel Valls a cerut, miercuri, ”întărirea granițelor externe” ale Uniunii Europene și a afirmat că Europa ”a închis ochii la ideile extremiste ale mișcării salafiste”, conform AFP.

‘În cele din urmă, este nevoie urgentă ca nimeni să nu mai poată trece cu acte false, pentru că ştim că ‘Daesh’ a furat numeroase paşapoarte în Siria. Acest lucru presupune că aceste dosare să fie verificate în detaliu, recuperate’, a mai spus premierul francez. 

Totodată, Manuel Valls a declarat că peste 30 de persoane cu legături cu atentatele de la Paris au fost identificate. 

UPDATE 10.44: Un moment de reculegere va fi ținut la Bruxelles, a anunțat șeful Guvernului, Rudi Vervoort, pe Twitter, conform AFP. 

UPDATE 10.25Transportul public a fost reluat în cea mai mare parte a orașului Bruxelles, transmite RTBF. 

UPDATE 10.20: Autoritățile belgiene au descoperit un calculator care conține mesaje care au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic (SI), a relatat miercuri ziarul belgian La Libre Belgique, citat de EFE, conform Agerpres.  

Poliţia locală a predat în regim de urgenţă computerul unităţilor antiteroriste ale poliţiei judiciare federale din Bruxelles, după ce l-a verificat în prealabil cu ajutorul unor câini polițisti.

UPDATE 09.48: Poliția belgiană i-a îndemnat, miercuri, pe Twitter, pe oamenii care au fost în aeroport marți, să ofere detalii despre cei trei atentatori și, mai ales, despre cel de-al treilea suspect – Najim Laachroui, conform AFP.

Conform Reuters, cel de-al treilea suspect ar fi călătorit cu Salah Abdesam în Ungaria, în luna septembrie a anului trecut. De asemenea, ADN-ul lui Laachroui a fost descoperit în locuinţele folosite de autorii atacurilor teroriste  din noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute răniţi.  

UPDATE 09:15Autoritățile franceze au EVACUAT aeroportul din Toulouse. Alerta s-a dovedit falsă

—-

Cele trei persoane considerate autorii direcți ai atentatelor de la Bruxelles au fost identificate. Cei doi atentatori sinucigași sunt doi frați, Khaled și Ibrahim, care locuiau de mulți ani în Belgia, conform RTBF. Al treilea atentator, care este căutat de autorități, este un tânăr de 25 de ani, de origine turcă, pe nume Najim Laachroui. 

De asemenea, Belgia a cerut o întâlnire de urgență cu miniștrii UE, pentru a discuta despre atentatele teroriste de marți. Întâlnirea va fi organizată de Olanda, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut pe Twitter de Ard van der Steur, citat de Reuters.

Până acum, Khalid şi Brahim El Bakraoui erau cunoscuţi de poliţia din Bruxelles pentru furturi şi tâlhării, însă nu şi pentru acte legate de terorism. 
Unul dintre cei doi fraţi, Khalid, închiriase sub o identitate falsă o locuinţă în Rue du Dries nr. 60, în cartierul bruxellez Forest, unde marţea trecută poliţia belgiană a ucis un individ înarmat, în timpul unei operaţiuni legate de atentatele de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. După acel raid, anchetatorii au descoperit un steag al organizaţiei Stat Islamic, o puşcă de asalt, detonatoare şi amprente ale unuia dintre principalii suspecţi în urma atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, arestat vinerea trecută în cartierul Molenbeek din Bruxelles. 

Marţi seară, poliţia belgiană a cerut ajutorul populaţiei pentru identificarea unui bărbat suspectat că ar fi unul dintre atentatorii de pe aeroportul internaţional din Bruxelles. 

Poliţia a făcut publică o fotografie surprinsă cu camerele de supraveghere cu puţin înaintea exploziilor. În ea apare un bărbat îmbrăcat cu o jachetă albă, purtând ochelari şi o pălărie neagră şi împingând un cărucior în care se afla o geantă neagră de mână. Oricine îl recunoaşte pe suspect sau are informaţii în legătură cu atacul terorist era rugat să contacteze telefonic poliţia, care a precizat că ‘discreţia este asigurată’. 

Anterior, agenţia Belga a relatat că o fotografie cu autorii prezumtivi ai atacurilor cu bombă de pe aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem fusese difuzată de autorităţile belgiene. 

Imaginea arăta trei bărbaţi împingând cărucioare cu bagaje. Cei doi indivizi îmbrăcaţi în negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care îşi ascunde faţa, ar fi fugit, fiind căutat activ de poliţie. În imagine se vede că cei doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru poartă pe mâna stângă câte o mănuşă. Conform unor surse, mănuşile le-ar fi permis să ascundă declanşatorul unei bombe sau centuri explozive. 

Atentatele comise marţi dimineaţă aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din capitala belgiană s-au soldat cu cel puţin 34 de morţi şi 230 de răniţi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă