11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportPanama Papers: Șefii Fiscului și Oficiului pentru Spălarea Banilor, chemați să dea...

Panama Papers: Șefii Fiscului și Oficiului pentru Spălarea Banilor, chemați să dea explicații în Camera Deputaților

Șefii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi ANAF vor merge, săptămâna viitoare, la Comisia pentru buget-finanțe a Camerei Deputaților, pentru o discuție pe tema „Panama Papers”, potrivit unui membru al Comisiei, Gheorghe Ialomițianu, citat de Agerpres.

„Săptămâna viitoare, Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va avea o discuţie cu preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi cu preşedintele ANAF pe problema paradisurilor fiscale, conturile din Panama şi tranzacţiile financiare care s-au făcut prin firmele din paradisul acesta. Să vedem ce măsuri întreprind aceste instituţii, pentru că trebuie să avem o reacţie, mai ales că sunt firme din România care au înfiinţat firme în Panama şi sunt convins că multe tranzacţii au fost derulate prin acele firme, iar fiscul român şi oficiul nu ştiu de aceste tranzacţii. S-ar putea să fie vorba de evaziune fiscală, de spălare de bani”, a spus Ialomiţianu. 

Citește și: Controversa Panama Papers: Casa de avocatură Mossack Fonseca denunță un atac informatic operat de pe servere străine

El a mai spus că este o problemă de transparenţă, întrucât este posibil ca multe tranzacţii derulate în Panama să nu fi fost declarate în România, astfel că Fiscul român să nu fi încasat impozitul. 

„Fac o recomandare instituţiilor din România – să facă demersuri ca la nivelul UE să se facă un grup de lucru pentru că noi, ca ţară individuală, nu vom avea succes în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Avem legislaţie europeană care se referă la constituirea de grupuri pentru a combate evaziunea fiscală sau spălarea de bani”, a încheiat Ialomiţianu.

Citește și: Paul Radu, RISE Project: Peste 100 de persoane din România, implicate în controversa Panama Papers

 

Peste 100 de nume din România apar în ancheta jurnalistică „Panama Papers”, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală și în care sunt implicați înalţi lideri politici, sportivi şi miliardari, a declarat jurnalistul de investigații Paul Radu din cadrul RISE Project, partener media pentru dezvăluirile off-shore-ul din Panama, pentru Digi24.

„E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă”, a spus Paul Radu. 

Citește și: Mariajul fiicei mai mici a lui Putin, vizat de ancheta Panama Papers

 

 

 

Cele mai citite

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

Nicușor Dan anunță începerea tratamentelor pentru combaterea țânțarilor

Primarul Nicușor Dan a anunțat că Compania Municipală Eco Igienizare din București a inițiat primul tratament din cele 14 programate pentru acest an, conform...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă