15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis vrea să se adreseze, marți, Parlamentului. Mesajul său vizează modificările...

Președintele Iohannis vrea să se adreseze, marți, Parlamentului. Mesajul său vizează modificările aduse de Guvern legislației penale

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care și-a exprimat intenția de a se adresa Parlamentului, marți, la ora 12.00. Mesajul președintelui este legat de Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului penal și de procedură penală.

Totodată, mesajul președintelui vizează și evenimentele generate de modificările aduse de Guvern legislaţiei penale.

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoare, potrivit Administrației Prezidențiale.

Tot marți este programat să aibă loc şi votul asupra Legii bugetului de stat pe 2017.

 


 Ministrul de Interne și conducerea Jandarmeriei, criticate dur de președintele Iohannis: Foarte grav mi s-a părut că doamna Carmen Dan nu a știut nimic despre posibilele incidente din Piața Victoriei. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Au pus în pericol viața românilor pașnici

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declarație de presă, în care a criticat modul în care au acționat Ministerul de Interne și Jandarmeria, în seara protestului de joi, soldat cu rănirea mai multor persoane.


Iohannis a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic între Guvern și sistemul de justiție și Parlament

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic între Guvern și sistemul de justiție și Parlament. Iohannis a precizat că această sesizare va fi pentru conflictul dintre Guvern, pe de o parte, și sustemul de justiție și Parlament, de pe altă parte.


 VIDEO. Șeful statului, după întâlnirea cu Avocatul Poporului. Iohannis: Sper că până mâine-poimâine va lua decizia corectă și va sesiza CCR. Trebuie să se uite și în jur – România e revoltată

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că ar putea să îi facă o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se așteaptă ca Victor Ciorbea să ia o luare de poziție în legătură cu deciziile Guvernului de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală.


 Klaus Iohannis, după aprobarea în Guvern a legii grațierii și a modificării Codului Penal: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat după ce Guvernul Grindeanu a aprobat legea grațierii și ordonanța de modificare a Codului Penal.


Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, președintele Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal și a legii privind Codul de procedură penală.

Redăm conținutul scrisorii:

„La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017: având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţia României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată; constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers; reținând incidența dispozițiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti; observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat; văzând că acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar; luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrității funcției publice. Vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, i-a transmis președintele Iohannis premierului.

Totodată, președintele a afirmat că ziua de marți a marcat „o zi de doliu pentru statul de drept”.

„Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

În opinia sa, sfidarea PSD la adresa poporului „este deplină”.

„Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a mai precizat șeful statului. 

Miercuri, președintele a prezidat şedinţa de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, unde principala temă a vizat OUG adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în jurul orei 01.30. 

Joi, într-o declarație de presă șeful statului a criticat modul în care au acționat Ministerul de Interne și Jandarmeria, la protestul de miercuri, soldat cu rănirea mai multor persoane.

„Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanțe. Au arătat românii că știu ce vor. Demonstrațiile au fost eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare, și-au spus păsul. Asta până la ora 22.00, când un grup a intrat în Piața Victoriei și a deturnat demonstrația. A fost evident că românii au demonstrat pașnic. A fost la fel de evident că acești demonstranți au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au reacționat mă nemulțumește profund. Toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte clar despre grupurile care voiau să spargă demonstrația. MI i-a lăsat să se amestece printre demonstrații pașnici, punând în pericol sănătatea și chiar viața românilor care au demonstrat pașic. Foarte grav mi s-a părut că Ministrul de Interne nu a știut nimic. Este și mai grav. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Solicit MI și Jandarmeriei precizări scrise despre cum s-a putut să lase aceste grupuri să distrugă o demonstrație pașnică”, a spus șeful statului.

Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară. Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.

Protestele au continuat și joi seara. În Capitală, în Piața Victoriei au manifestat aproximativ 80.000 de persoane. La nivel național. numărul demonstranților au fost de aproximativ 200.000. Și în străinătate, sute de persoane s-au strâns pentru a critica decizia Guvernului de a aproba OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.


BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE

VIDEO & FOTO. Violențe în Piața Victoriei: Un grup de persoane a aruncat cu sticle, torțe și petarde, iar Brigada Specială de Intervenție încearcă evacuarea zonei. Patru persoane au fost rănite în violențe

Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO

FOTO + VIDEO. Mii de oameni au ieşit, în stradă, în marile oraşe din ţară. Se scandează, la unison, Abrogaţi şi apoi plecaţi“, “DNA să vină să vă ia”. La Cluj, protestează peste 50.000 de oameni

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă