18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportMinistrul de Interne și conducerea Jandarmeriei, criticate dur de președintele Iohannis: Foarte...

Ministrul de Interne și conducerea Jandarmeriei, criticate dur de președintele Iohannis: Foarte grav mi s-a părut că doamna Carmen Dan nu a știut nimic despre posibilele incidente din Piața Victoriei. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Au pus în pericol viața românilor pașnici

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declarație de presă, în care a criticat modul în care au acționat Ministerul de Interne și Jandarmeria, în seara protestului de joi, soldat cu rănirea mai multor persoane.

„Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanțe. Au arătat românii că știu ce vor. Demonstrațiile au fost eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare, și-au spus păsul. Asta până la ora 22.00, când un grup a intrat în Piața Victoriei și a deturnat demonstrația. A fost evident că românii au demonstrat pașnic. A fost la fel de evident că acești demonstranți au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au reacționat mă nemulțumește profund. Toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte clar despre grupurile care voiau să spargă demonstrația. MI i-a lăsat să se amestece printre demonstrații pașnici, punând în pericol sănătatea și chiar viața românilor care au demonstrat pașic. Foarte grav mi s-a părut că Ministrul de Interne nu a știut nimic. Este și mai grav. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Solicit MI și Jandarmeriei precizări scrise despre cum s-a putut să lase aceste grupuri să distrugă o demonstrație pașnică”, a spus șeful statului.

Despre OUG privind grațierea și modificarea Codului penal, șeful statului a afirmat că este vorba despre un „conflict”. „Documentul este pe drum și urmează să fie depus la CCR”, a spus Klaus Iohannis.

„O țară are un Guvern nu să dea noaptea ordonanțe (n.r – ci să avertizeze populația cu privire la posibilele incidente).”, a spus Klaus Iohannis, explicând că Executivul ar fi trebuit să se ocupe de siguranța cetățenilor.

Despre Liviu Dragnea: „Le-am spus tuturor că după campanie, el conduce partidul cu mâna de fier. S-a constituit la partid un instrument de coordonare. Atunci să coordoneze”. 

Întrebat dacă situația e menită să destabilizeze România, șeful statului a răspuns: „Din nesăbuința unor lideri s-a ajuns la o situație de criză profundă”, a spus Klaus Iohannis.

Despre o posibilă OUG privind unificarea DIICOT și DNA, șeful statului a declarat că este informat cu privire la acest subiect. „Vă spun un lucru foarte clar și mai ales guvernanților: jos mâinile de pe DNA”.

În ceea ce privește persoanele duse la audieri, după protestele de joi seara: „Este treaba guvernațiolor, să analieze, să revină la raționalitate și să ia măsurile care se impun”, a declarat președintele. „Nu îmi imaginez că Ministerul de Interne mai repetă o dată figura de aseară”, a mai spus Klaus Iohannis.

Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, președintele Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal și a legii privind Codul de procedură penală.

Redăm conținutul scrisorii:

„La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017: având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţia României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată; constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers; reținând incidența dispozițiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti; observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat; văzând că acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar; luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrității funcției publice. Vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, i-a transmis președintele Iohannis premierului.

Totodată, președintele a afirmat că ziua de marți a marcat „o zi de doliu pentru statul de drept”.

„Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

În opinia sa, sfidarea PSD la adresa poporului „este deplină”.

„Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a mai precizat șeful statului. 

Miercuri, președintele a prezidat şedinţa de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, unde principala temă a vizat OUG adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în jurul orei 01.30. 

După ședința CSM, șeful statului a afirmat că este mulţumit de solidaritatea dovedită de membrii instituţiei faţă de lupta împotriva corupţiei.  

„Doamna preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii este hotărâtă să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru conflictul declanşat între Justiţie şi Guvern. Plec mulţumit de la şedinţă fiindcă am putut constata o solidaritate cu preşedinta CSM-ului şi din discuţiile cu membrii instituţiei am aflat că întreg sistemul este de partea justiţiei. Justiţia în România este independentă. Din punctul meu de vedere, conflictul mai sus menţionat este evident. Repet, este necesară sesizarea Curţi Constituţionale. Problema este că modul în care a procedat Guvernul nu se face într-un stat de drept. Nu am abandonat deloc ideea că România este şi va fi un stat de drept. Pentru asta sunt eu preşedinte. Guvernul trebuie să explice public această acţiune. Este inadmisibil să fugă de presă, trebuie să dea socoteală românilor de ce a procedat aşa”, a conchis liderul de la Cotroceni.

Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară. Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.

 


Pe aceeași temă:

BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE

VIDEO & FOTO. Violențe în Piața Victoriei: Un grup de persoane a aruncat cu sticle, torțe și petarde, iar Brigada Specială de Intervenție încearcă evacuarea zonei. Patru persoane au fost rănite în violențe

Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO

 

Mihai Șora, despre controversata OUG: Nu ne întoarcem în 1990, ci în 1947. Dacă pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima Internetul, presa liberă, poți trimite oamenii în lagăre

Filosoful Mihai Șora susține, după ce Guvernul a aprobat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, că modul în care au acționat s-ar putea repeta în orice moment, cu orice Lege, nu doar în Justiție.


 Tudor Chirilă: Ne aflăm în cel mai grav moment de după ’89. Acest guvern legitim trebuie să înțeleagă că democrația înseamnă să guvernezi pentru toată lumea

Artistul Tudor Chirilă a reacționat, pe Facebook, după ce Guvernul a aprobat, marți seara, OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. Astfel, el susține că „mai devreme sau mai târziu lumea va înțelege că este cel mai grav moment de după 1989”.


 FOTO: PSD-istul Codrin Ștefănescu incită la contra-manifestație. Alegătorii social-democrați propun: Să rupeți capul mitingiștilor din țară. Să le tăiem macaroana acestor securiști

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, îi întreabă pe susținătorii partidului, dacă și formațiunea ar trebui să realizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Întrebarea sa a stârnit numeroase reacții din partea internauților. Printre aceștia, mulți dintre alegătorii social-democraților se arată favorabili unor acțiuni radicale împotriva persoanelor care protestează la nivel național. „Să rupeți capul mitingiștilor din țară”, îl îndeamnă o femeie.


 Raluca Prună, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Au faultat in careu. România a făcut istorie tristă, rușinoasă

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că Guvernul Grindeanu a acționat, marți seara, „cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității”, prin decizia de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, deși actele normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței. În opinia sa, Executivul „a faultat în careu”, adoptând „noi reguli ale jocului, în timp ce jocul era în curs.


 Mircea Cărtărescu, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Se vrea destabilizarea țării și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene. Dacă UE și NATO vor pierde România, flancul drept va cădea

Scriitorul Mircea Cărtărescu susține că decizia Guvernului de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală va viza, pe termen luni, destabilizarea României democratice și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă