12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialSURSE: Gabriel Oprea a fost însoțit de coloana oficială de peste 1500...

SURSE: Gabriel Oprea a fost însoțit de coloana oficială de peste 1500 de ori

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost însoțit de coloană oficială de peste 1500 de ori anul acesta, transmit surse judiciare, citate de Mediafax

Ministerul Afacerilor Interne a trimis Parchetului Tribunalului Bucureşti legislaţia în baza căreia ministrul Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficală, spun surse judiciare, care precizează că de la începutul anului vicepremierul a făcut peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială.

Citește și: Oprea scapă și de audierea în Comisia de Apărare

Procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei şi convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie, când a avut loc accidentul în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină, poliţistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului.

Anchetatorii au mai primit de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne datele solicitate privind legislaţia în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoţirea cu echipaj de poliţie a vicepremierului Gabriel Oprea şi traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie.

Procurorii au mai solicitat, luni, informaţii de la Primăria Capitalei privind avizele emise pentru săparea gropii de pe strada Ştirbei Vodă, în care a căzut cu motocicleta poliţistul Bogdan Gigină, documetne care ar trebui să fie trimise anchetatorilor până miercuri, au mai spus sursele citate.

Citește și: Gabriel Oprea nu va fi audiat în Comisia pentru abuzuri

În cadrul anchetei se vehiculează informaţia că, de la începutul anului, ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială. La dosarul cauzei nu ar fi însă o adresă a MAI prin care să se spună la câte misiuni urgente a participat maşina desemnată lui Gabriel Oprea, anchetatorii considerând că o astfel de informaţie nu este relevantă la acest moment.

Sursele judiciare au mai arătat că, până la acest moment al anchetei, nicio instituţie a statului căreia i s-au solicitat informaţii nu a obstrucţionat cursul cercetărilor.

Citește și: Gabriel Oprea va merge la Parchet săptămâna aceasta

Astfel, în prima fază a anchetei, s-au transmis solicitări şi adrese către MAI şi firma de gaze care efectua lucrările de pe strada Ştirbei Vodă.

De la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au primit răspunsuri și sunt solicitate în continuare noi informații, fiind în curs o comunicare interinstituțională continuă, au mai precizat sursele citate.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în maşină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane – şoferul şi un angajat.

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care poliţiştii din coloana oficială a ministrului Oprea şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

Citește și: Oprea, despre noaptea accidentului: Am fost la instituții ale statului român

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea și șoferul care conducea mașina vicepremierului în seara accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină au fost audiați marţi, la Parchetul Tribunalului București, au mai spus sursele citate.

Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma să fie audiat, în calitate de martor, miercuri sau joi, pe numele acestuia fiind emisă o citaţie, au mai precizat sursele citate.

Citește și: Șoferul și consilierul lui Gabriel Oprea, AUDIAȚI la Parchet

Parchetul Capitalei informa, duminică, că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii spuneau atunci că au primit doar o parte a informaţiilor solicitate.

În anchetă, procurorii au făcut cercetarea la faţa locului, au primit date privind autopsia medico-legală şi au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină. De asemenea, au fost solicitate şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Citește și: MAI nu a transmis anchetatorilor traseul coloanei ministrului Oprea din ziua accidentului

Anchetatorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice, preciza Parchetul Capitalei.

Totodată, va fi făcută expertiza tehnică a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigină, se va stabili dinamica producerii accidentului şi vor fi analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

Citește și: Iohannis: I-am cerut domnului Gabriel Oprea să-și dea demisia

Ministrul de Interne a declarat, marţi, că venea de la “instituţii ale statului român” atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet, unde va răspunde, ca martor, la toate întrebările.

“Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie să spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituţii. Am fost la instituţii ale statului român, se va spune la Parchet”, a afirmat Oprea.

El a mai spus că orice ministru de Interne a beneficiat întotdeauna de un echipaj de poliţie la deplasările în timpul serviciului, arătând că sunt norme şi instrucţiuni în acest sens.

Citește și: Ipoteză lansată de un deputat PNL: Cu cine se afla Oprea în mașină în momentul producerii accidentului

Întrebat care era urgența deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezența unui echipaj al Poliției Rutiere în coloana sa, Oprea a spus: ”Urgenţa, este vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, tragedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Citește și: Oprea se spală pe mâini în scandalul privind moartea polițistului din coloana lui oficială: Eu NU am văzut accidentul

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la “o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Citește și: Scandalul Oprea: va reseta jocul politic?

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, “de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar “în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă