18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăTechAntonescu se retrage din cursa prezidențială: Bătălia toamnei este între pietoni şi...

Antonescu se retrage din cursa prezidențială: Bătălia toamnei este între pietoni şi baroni

„Bătălia toamnei este între pietoni și baroni” – astfel a rezumat înfruntarea politică din acest an cel care este încă, oficial, candidatul USL pentru președinție, Crin Antonescu, într-unul dintre cele mai percutante discursuri ale sale. Discurs în care a anunțat că se retrage din cursa prezidențială și că va renunța inclusiv la atribuțiile de președinte interimar al Partidului Național Liberal.

„Vreau să anunţ o decizie legată de candidatura la preşedinţia României: ştiu, sau cel puţin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forţa, personalitatea, conturul, experienţa politică necesară, ideile, vizunea şi capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe preşedinţia României", a declarat Crin Antonescu.

El a precizat că ştie, în acelaşi timp, foarte bine clasa politică românească, cunoaşte dreapta românească şi pe toţi cei care revendică această titulatură, cunoaşte presa românească şi modul în care se produc şi se desfac pe piaţă opinii şi curente de opinie.

„Nu pot să nu ţin cont de toate aceste lucruri. Ştiu că oamenii politici adevăraţi sunt cei care schimbă sondajele, nu sondajele schimbă oameni politici adevăraţi. (…) Am tot ce e necesar pentru aceast luptă, nu am timp să demontez fixaţii, să vindec resentimente, să lărgesc orizontul unor mărginiri”, a adăugat Antonescu.

El a arătat că nu va candida la alegerile prezidenţiale pentru a favoriza desemnarea urgentă a unui candidat care să fie mai uşor accepat de forţele politice de dreapta sau chiar de presa de dreapta.

O retragere cu ochii la „fidelii” lui Băsescu și prețul asaltului din 2012

„Conştient că este întru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa facă paşi cât mai concreţi înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârşitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de drepta sau cel puţin cu această pretenţie, de tot ceea ce însemană presă de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de toţi cei care vor să facă din România o ţară pentru pietoni şi nu pentru baroni. Pentru că pietonul la care se referă cu dispreț unul dintre reprezentanții cei mai expresivi ai feudalismului pesedist, pietonul acela este cetățeanul român”, a spus Antonescu.

„Nimeni în PNL nu va pune vreodată problema schimbării acestui nume istoric. (…) Chiar dacă nu voi fi preşedinte, şi nu voi mai fi preşedinte, sunt aici, nu plec nicăieri şi garantez că numele şi identitatea PNL nu vor fi sub nicio formă şi sub niciun motiv schimbate”, a precizat Antonescu. El a arătat că, în același timp, proiectul pentru construirea unui mare partid de dreapta trebuie să continue şi a spus că va asigura, chiar dacă nu din poziţia de preşedinte, cu tot ce îi va sta în putinţă, acest demers în continuare.

Despre „Clanul PSD-ist din PNL”

„Azi nu mai există pericolul ca reziduurile clanului pesedist din interiorul PNL să poată deturna mersul PNL în direcţia corectă. Azi nu mai poate fi pusă la îndoială, şi Congresul va ratifica cu certitudine opţiunea noastră naturală, firească, pentru PPE. Azi demersurile pentru construirea unui mare partid de dreapta, în fine, în România sunt demarate”, a subliniat Antonescu.

El a arătat că, din aceste considerente, pune capăt interimatului său la conducerea PNL, urmând ca membrii BPC să preia de luni atribuţiile preşedintelui. „De aceea pun capăt chiar şi interimatului meu, iar luni îi voi ruga pe colegii mei din BPC să preia efectiv toate atribuţiile care trebuie exercitate în această lună care ne desparte de Congresul din 28-39 iunie”, a adăugat Crin Antonescu.

Declarația fostului lider PNL privind „clanul PSD-ist” face referire la o serie de miniștri liberali foarte apropiați de premierul Victor Ponta, printre care Daniel Chițoiu, fost ministru al Finanțelor, pentru care procurorii DNA au cerut urmărirea penală, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, cerere respinsă de parlamentari. Un al liberal, Dan Radu Rușanu, președinte al ASF, a fost la un moment dat arestat în acest dosar, în care mai este cercetată și soția lui Chițoiu.

Un alt liberal apropiat liderului PSD Victor Ponta este fostul ministru al Apărării, Radu Stroe, exclus recent din PNL. Dar cel mai vizibil inamic al deja fostului lider PNL și prieten al premierului s-a dovedit a fi un alt fost lider al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, instalat de PSD și actualii săi aliați în funcția de șef al Senatului, lăsată vacantă de Antonescu. Tăriceanu, care a guvernat mai mult de doi din cei patru ani de prim-ministeriat cu susținerea PSD, a părăsit PNL în încercarea de a rupe o bucată din partid pentru a reface USL, a cochetat cu ideea de a fi candidat la președinție, a încercat să-și facă un partid și apoi s-a întors pe ușa din dos în partidul liberal, primit de organizația Satu Mare, a cărei decizie a fost însă infirmată de forul central al liberalilor.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_min/76e18b345664b9881f5426dfc49c4e2e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă