16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialA patra zi de proteste, împotriva Ordonanței PSD. Aproximativ 80.000 de oameni...

A patra zi de proteste, împotriva Ordonanței PSD. Aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului: Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit. Peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă în țară | FOTO + VIDEO

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat, joi seară, în întreaga țară, nemulțumiți de adoptarea OUG pentru modificarea Codului Penal, marți noaptea. 


Vezi AICI ce se întâmplă la nivel naţional. FOTO + VIDEO. Mii de oameni au ieşit, în stradă, în marile oraşe din ţară. Se scandează, la unison, Abrogaţi şi apoi plecaţi“, “DNA să vină să vă ia”. La Cluj, protestează peste 50.000 de oameni


UPDATE 00.25: AVERTISMENT. Procurorul general al României îl învață pe Avocatul Poporului cum să atace la CCR ordonanțele care modifică Codul Penal

Avocatul Poporului ar putea ataca, vineri, la Curtea Constituţională, OUG privind modificarea Codului Penal


23.30: Protestatarii din Capitală pleacă spre case. În Piața Victoriei, se mai află aproximativ 5.000 de oameni. 

Un moment artistic a avut loc în apropiere de Muzeul Antipa, unde mai mulți tineri au cântat la instrumente de percuție. 


23.15 La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara – 20.000, la Iași – 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov – 5.500.

Joi seară, șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, citat de Realitatea TV.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

Jurnalistul Rl Mihai Duță transmite din Piața Victoriei, din Capitală: 

22.30: Aproximativ 100.000 de oameni sunt în Piața Victoriei, la ora transmiterii acestei știri. 

Cinci-șase persoane au fost reținute, la ora transmiterii acestei știri, de forțele de ordine, pentru că aveau materiale pirotehnice asupra lor, potrivit agenției News.roDe asemenea, circa 40 de jandarmi s-au grupat, la ora transmiterii acestei ştiri, în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, pregătiţi de intervenţie, cu căştile pe cap.

La Timișoara, la această oră, se cântă ”Deșteaptă-te, române!”. 

La Viena, zeci de români au protestat în fața Ambasadei României. Proteste similare au loc la Paris şi la Londra. 

Londra: 

Viena:


22.20: La București, peste 80.000 de oameni protestează în fața Guvernului. 

Corespondentul Rl la Cluj, Claudiu Pădurean: A fost aruncată prima petardă. Oamenii strigă:”Nu așa! Fără violență!”. Coloana se oprește câteva minute, apoi pornește din nou. Oamenii scandează: ”Jandarmeria respectă România” și se îndreaptă spre Mănăștur. 


21.40: Jandarmii au identificat în zona bulevardului Iancu de Hunedoara două persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice, a anunțat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. Potrivit estimărilor acestuia, în Piaţa Victoriei sunt peste 40.000 de protestatari care flutură steaguri şi pancarte cu mesajele “Zi de zi vom fi aici”, “Nu scăpați de noi, noi scăpăm de voi”, “1 miliard de euro de la penali = Megapenitenciar” sau “Pro UE, anti-Corupție!”. Mulţi dintre bucureşteni aplaudă jandarmii.

UPDATE 20.45: Seara de joi va rămâne una specială pentru un jandarm aflat în Piaţa Victoriei, la protestul a celor peste 40.000 de oameni care cer abrogarea Ordonanţelor de Urgenţă privind legea graţierii şi modificarea Codurilor Penale. Acesta îşi serbează ziua de naştere în mijlocul protestatarilor, iar câteva sute de persoane i-au cântat la mulţi ani şi au dat mâna cu acesta. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 20.20: În rândul protestatarilor a fost identificat un bărbat care consumase băuturi alcoolice, acesta fiind legitimat de oamenii legii, a afirmat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. Polițiștii rutieri au închis toate arterele care converg în Piața Victoriei.

UPDATE 19.50: În Piaţa Victoriei s-aua dunat peste 30.000 de bucureşteni. Mesajul lor este foarte clar: cer abrogarea celor două Ordonanţe de Urgenţă. Demonstranţii au oferit flori jandarmilor.


UPDATE 19.15: Circulaţia s-a închis dinspre bulevardul Titulescu spre Piaţa Victoriei. Treptat, traficul va fi restricţionat complet.Sunt aprximativ 5.000 de oameni în fața Guvernului. 


UPDATE 18.30: Manifestanţii au început să strige: “DNA să vină să vă ia”, iar câţiva au adus şi un banner pe care scrie: “Iliescu cu minerii, Carmen Dan cu huliganii”. Protestatarii se adună şi în alte oraşe din România. În Ploieşti, în Alba Iulia şi în Constanţa se strigă “Hoţii!”. 

Ploieşti: 

Alba Iulia:

Pe pagina de Facebook a evenimentului, ”Retrageți ordonanța!”, și-au anunțat participarea 5.000 de persoane. 


Citește și:  Ministrul de Interne și conducerea Jandarmeriei, criticate dur de președintele Iohannis: Foarte grav mi s-a părut că doamna Carmen Dan nu a știut nimic despre posibilele incidente din Piața Victoriei. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Au pus în pericol viața românilor pașnici

FOTO: Flori pentru jandarmii care au apărat protestatarii de huligani, în Piața Victoriei

Liviu Dragnea îl atacă pe Klaus Iohannis: Preşedintele este autorul moral al violenţelor din Piaţa Victoriei


”Ne vedem tot la Guvern si vom face probabil un foarte scurt mars pe Calea Victoriei, de incalzire. 

…………….
Mai sunt 9 zile:

Primului ministru: retrageți ordonanța! retrageți proiectul de lege pentru grațiere! 

300.000 de oameni e un numar fara precedent. Pentru ca si actiunile voastre sunt fara precedent.

Apar reactii din toate partile, internationale, din sindicate sau chiar din partidul vostru. Retrageti-va acum, pentru ca ati depasit limita.

Este posibil cateodata sa existe persoane recalcitrante şi agenţi provocatori, care vor încerca să creeze tensiuni şi să provoace reacţia forţelor de ordine. Cum ne protejam si cum facem sa avem parte de un protest civilizat:

1. Nu afişam un comportament agresiv faţa de jandarmi sau faţă de alţi demonstranţi.
2. Nu încurajam comportamentul violent al celorlalţi demonstranţi.
3. Dacă observam un comportament abuziv sau violent al unor demonstranţi sau al forţelor de ordine, il înregistram cu ajutorul telefonului.
4. Nu strigam sloganuri obscene.
5. Părăsim temporar demonstraţia, pentru a ne hidrata, încălzi sau odihni. Revenim cu grijă la demonstraţie.
6. Suntem calmi şi solidari. Aducem la protest colegi, prieteni şi membri ai familiei.
7. Vorbim cu oamenii necunoscuţi din jurul nostru. Un protest este o modalitate buna de a socializa si a face schimb de idei.
8. Daca un idot/grup de idioti incep sa arunce cu obiecte spre cladiri/fortele de ordine ca sa faca scandal, toata lumea se lasa in jos, astfel incat acei idioti care vor sa cauzeze scandal, sa fie super vizibili. Cand toata lumea sta jos ghemuita, orice idiot care arunca cu o sticla o sa fie la fel de vizibil ca si Mona Lisa. Deci strategia lui de a face scandal o sa eșueze”, este mesajul postat pe grup. 

Aproximativ 300.000 de oameni au protestat, miercuri seară, în întreaga țară, iar în București au ieșit în stradă 150.000 de oameni.După ora 22.30, protestele au fost deturnate de grupuri de ultrași ale galeriilor echipelor Dinamo, Steaua și Rapid, care au aruncat cu petarde în jandarmi, ducând la părăsirea Pieței de către oamenii care manifestau pașnic. 

79 de oameni au fost reținuți, în urma violențelor, iar cinci au fost răniți – trei jandarmi și doi protestatari. 

Citește pe aceeași temă și: BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, acte normative privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, precum și pentru modificarea codurilor penale.


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă: 

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


 Drepturile omului în țara borfașilor

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc

România se află, din nou, la o cotitură a istoriei. De modul cum contracarăm atacul mafiot dat pe seară de Liviu Dragnea şi de gaşca sa de bandiţi depinde viitorul nostru pentru o lungă perioadă de acum înainte. Liderul obişnuit să controleze cu mână de fier toate instituţiile publice şi private de pe moşia sa din Teleorman va crede, dacă îl lăsăm, că poate transforma, întreaga ţara într-o latifundie în care noi ar trebui să acceptăm ca sclavii să ne calce demnitatea pe cap…continuarea aici!


Mircea Marian, senior editor:

Vă așteptăm în fața Guvernului, domnule președinte Iohannis!

O scurtă descriere a situației. Folosindu-se de o serie de legi electorale incorecte și neconstituționale, partidul condus de infractor condamnat pentru fraudă electorală a câștigat alegerile. Au votat pentru PSD și ALDE mai puțin de 18% din alegători. După alegeri, infractorul a impus un guvern condus de un zero, iar la Interne și Justiție a pus doi lachei controlabili….continuarea aici!


Sabina Fati, senior editor:

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? 

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta…continuarea aici!


Petre Bădică, senior editor:

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor:

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:

O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 


VIDEO & FOTO. Violențe în Piața Victoriei: Un grup de persoane a aruncat cu sticle, torțe și petarde, iar Brigada Specială de Intervenție încearcă evacuarea zonei. Patru persoane au fost rănite în violențe

Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Mihai Șora, despre controversata OUG: Nu ne întoarcem în 1990, ci în 1947. Dacă pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima Internetul, presa liberă, poți trimite oamenii în lagăre

Filosoful Mihai Șora susține, după ce Guvernul a aprobat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, că modul în care au acționat s-ar putea repeta în orice moment, cu orice Lege, nu doar în Justiție.


 Tudor Chirilă: Ne aflăm în cel mai grav moment de după ’89. Acest guvern legitim trebuie să înțeleagă că democrația înseamnă să guvernezi pentru toată lumea

Artistul Tudor Chirilă a reacționat, pe Facebook, după ce Guvernul a aprobat, marți seara, OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. Astfel, el susține că „mai devreme sau mai târziu lumea va înțelege că este cel mai grav moment de după 1989”.


 FOTO: PSD-istul Codrin Ștefănescu incită la contra-manifestație. Alegătorii social-democrați propun: Să rupeți capul mitingiștilor din țară. Să le tăiem macaroana acestor securiști

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, îi întreabă pe susținătorii partidului, dacă și formațiunea ar trebui să realizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Întrebarea sa a stârnit numeroase reacții din partea internauților. Printre aceștia, mulți dintre alegătorii social-democraților se arată favorabili unor acțiuni radicale împotriva persoanelor care protestează la nivel național. „Să rupeți capul mitingiștilor din țară”, îl îndeamnă o femeie.


 Raluca Prună, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Au faultat in careu. România a făcut istorie tristă, rușinoasă

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că Guvernul Grindeanu a acționat, marți seara, „cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității”, prin decizia de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, deși actele normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței. În opinia sa, Executivul „a faultat în careu”, adoptând „noi reguli ale jocului, în timp ce jocul era în curs.


Mircea Cărtărescu, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Se vrea destabilizarea țării și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene. Dacă UE și NATO vor pierde România, flancul drept va cădea

Scriitorul Mircea Cărtărescu susține că decizia Guvernului de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală va viza, pe termen luni, destabilizarea României democratice și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene.

 

 

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...
Ultima oră
Pe aceeași temă